1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kysely: Suomen maine parani, vaikka sija laski: "Viennin ja sijoitusten merkittävä houkutustekijä"

Maiden mainetta kartoittaneessa tutkimuksessa mitattiin tunnepitoista arvostusta, luottamusta ja ihailua sekä käsityksiä maiden taloudesta, fyysisestä ympäristöstä ja politiikasta. Hyvä maamaine edesauttaa vientiponnisteluissa ja investointien houkuttelemisessa.

Ulkomaat
Grafiikka maamainetutkimuksen tuloksista.
Yle Uutisgrafiikka

Johtavien teollisuusmaiden kansalaiset arvioivat laajassa kyselytutkimuksessa maiden mainetta.

Suomi sai G8-maiden kansalaisten arvioinnissa mittaushistorian korkeimman arvosanansa, 75,1 pistettä sadasta.

Suomen sijoitus kuitenkin laski viime vuodesta neljänneltä sijalta kuudenneksi.

Kolme maineikkainta maata ovat tutkimuksen mukaan Kanada, Norja ja Ruotsi ennen Sveitsiä, Australiaa ja Suomea.

Tunteeseen, arvostukseen, ihailuun ja luottamukseen perustuvan kokonaismaineen lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin tarkemmin 17 eri maineen osa-aluetta.

Suomi sai korkeita pisteitä ja sijoja turvallisuudesta, eettisyydestä, koulutuksen arvostamisesta ja hallinnon tehokkuudesta sekä sosiaalisesta ja taloudellisesta järjestelmästä.

Suomi jäi kuitenkin naapurimaa Ruotsin jälkeen kaikissa ihmisten suosiollista käytöstä ja sidosryhmätukea mittaavissa kysymyksissä. Turvallisuus oli ainut mittari, jossa Suomi peittosi Ruotsin.

Maamaine on merkittävä kilpailutekijä, kun houkutellaan esimerkiksi kauppakumppaneita tai sijoituksia, korostaa kyselyn toteuttaneen Reputation Instituten edustajana Suomessa toimivan T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

– Hyvällä maineella ja sidosryhmien suosiollisella käytöksellä on vahva vuorovaikutussuhde. Hyvämaineiset maat saavat edullisemmin lainaa, niiden vientiponnistelut helpottuvat ja ne vetävät keskimääräistä paremmin puoleensa investointeja, osaavia työntekijöitä, huippuopiskelijoita ja turisteja, sanoo Leinikka.

Country RepTrak -verkkokyselyyn vastasi yli 50 000 kuluttajaa G8-maissa, jotka arvioivat 55 eri maan mainetta. Tämä on kuudes kerta, kun tutkimus toteutettiin.

Keväällä toteutetussa paneelikyselyssä mitattiin tunnepitoista arvostusta, luottamusta ja ihailua kutakin maata kohtaan sekä rationaalisia käsityksiä maiden taloudesta, fyysisestä ympäristöstä ja politiikasta.

Viime keväällä G8-jäsenyydestä erotettu Venäjä oli mukana kyselyssä.

Lue seuraavaksi