1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rock-kansa tuo rahaa – AC/DC työllistää etenkin nuoria

Megakonsertit hyödyttävät järjestämispaikkakuntaansa myös taloudellisesti. Suurimman osan kesän AC/DC-suurkonsertin rakennus- ja purkutöistä tekee hämeenlinnalainen yritys. Kantolan tapahtuma-alueella paiskii töitä lähes 1 300 henkeä.

kulttuuri
Kantolan tapahtumapuistoa aidataan AC/DC:n konserttia varten
Miki Wallenius / Yle

AC/DC:n konserttialueella käy kuhina vajaata viikkoa ennen h-hetkeä. Kantolanniemessä rakennetaan aitoja, vedetään johtoja ja pystytetään tiskejä. Suurin osa rakennustöistä tehdään hämeenlinnalaisin voimin.

– Alueen rakennus- ja purkutöistä huolehtii joukko, joka on 70-prosenttisesti Hämeenlinnan seudulta, painottaa kehitysjohtaja Kaarina Gould tapahtumajärjestäjä Live Nationista.

Kaarina Gould kertoo, että AC/DC:n kaltaisen konsertin työllistymisvaikutukset ovat useassa kerroksessa. Väkeä tarvitaan töihin varsinaiselle konserttialueelle sekä palveluihin, joita järjestetään kaupungin keskustassa. Suurin osa konserttikansasta tulee Hämeenlinnan ulkopuolelta, joten liikenne vaatii erityisen runsaasti työntekijöitä.

– Itse tapahtumassa väkeä luonnollisesti työllistyy. Niinikään töitä saavat Hämeenlinnan seudun hotellit, ja muut palveluita tarjoavat yritykset ja lisäksi esimerkiksi VR sekä bussiyhtiöt ja muut liikennöintiin osallistuvat yritykset, listaa Gould konsertin työllistäviä vaikutuksia.

AC/DC tuo töitä nuorille

Hämeenlinnan AC/DC-konsertti luo työtä erityisesti nuorille. Tapahtuma-alueelle sekä muualle Hämeenlinnaan nousee useita pop up -baareja, lisäksi hotellit ja ravintolat tarvitsevat keikkatyöntekijöitä, jotka usein ovat juuri nuorta väkeä.

– Jos puhutaan elämysteollisuudesta, niin se tarjoaa tyypillisesti nuorten työpaikkoja. Eli kun puhutaan nuorisotyöttömyydestä, niin tällä on siinäkin mielessä vaikutusta. Ravintola-alan ja majoituspuolen työpaikat ovat usein juuri nuorten ihmisten työpaikkoja, toteaa Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki ilahtuneena.

Kaikkiaan tapahtuma-alueella paiskii töitä 1 200-1 300 henkeä. Lisäksi konserttikentän välittömässä läheisyydessä työskentelee parisataa ihmistä, jotka ovat lähinnä ohjaamassa liikennettä ja pitävät huolta järjestyksestä.

Konserttivieras käyttää lipun lisäksi sata euroa

AC/DC:n konsertin kaltaisia tapahtumia ja niiden taloudellisia vaikutuksia on tutkittu runsaasti Suomessa. Kaarina Gouldin mukaan on arvioitu, että Hämeenlinnan tapahtuman kävijä käyttää lipun lisäksi rahaa tapahtumassa 100 euroa.

– Tämä on nimenomaan talousalueelle jäävää rahaa, painottaa Kaarina Gould.

Vaikka työtilaisuuksia tarjotaan nyt erityisesti nuorille, konsertti-illan ruuhkassa kaivataan myös kokeneita palvelualan ammattilaisia.

– Kielitaitoista työvoimaa, sillä yli kymmenen prosenttia konserttiyleisöstä tulee ulkomailta, muistuttaa Kaarina Gould.

Lue seuraavaksi