1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Näkökulma: Rokkituristi tulee – oletko varmasti valmis, Hämeenlinna?

Hämeenlinnan kaduilla käyskentelee keskiviikkona 50 000 rokkikonserttivierasta. Osa yrittäjistä on silti vieläkin ihan kuutamolla keikkaturistien palvelutarpeisiin liittyvistä ansaintamahdollisuuksista. Herätys Häme! Nopeat syövät hitaat, pohtii toimittaja Heidi Kononen.

Hämeenlinna
Heidi Kononen.
Hannu Harhama / Yle

Istun hämeenlinnalaisessa keskustan kahvilassa. Olen kahvilan ainoa asiakas. Taustalla soi rauhoittava musiikki ja ohi kulkee rollaattorinsa kanssa vanhempi nainen. Rauhan tyyssija ei virikkeitä kaipaa. Tähänkö kaupunkiin pitäisi kohta tulla kymmeniä tuhansia ihmisiä?

Kysyn myyjältä, aikooko paikka pitää ovensa auki tulevana keskiviikkona. "Emme aio, menemme kiinni ihan tavalliseen aikaan". Kuudeltako? Vai peräti seitsemältä?

Jatkan kyselykierrosta keskustan vaatekauppoihin.

– Ei kai ne rokkiväki nyt mitään vaatteita osta, keskellä yötä ainakaan.

– Aijaa, vai semmoinen orkesteri. Ei taida meidän omistaja tietääkään tästä. Pitääpä kysyä.

Hämeenlinnan keskustan yrityskierros voi olla kuluttajalle lannistava kokemus ihan normipäivänäkin. Millaisen kokemuksen se tarjoaa konserttivieraalle? Missä koristellut näyteikkunat? Missä rokkileivokset tai paras näyteikkuna palkitaan -kilpailu? Missä yrittäjien luovuus ja innostus? Missä positiivinen pössis? Missä juhlan tuntu? Vai onko liian aikaista? Tiistainako Hämeessä vasta tartutaan toimeen?

Vai menivätkö paukut jo Sibelius-juhlavuoteen? Siihen kyllä löytyy kosolti ideoita: on juhlavuosituotteita, leivoksia, juhlaliputusta, juuri niin kuin pitääkin. Eli kyllä täällä osataan, kun halutaan.

On arvioitu, että konserttivieras käyttää Hämeenlinnassa rahaa pääsylipun lisäksi noin sata euroa. Eli viisi miljoonaa euroa odottaa ottajiansa – mutta aivan oikein hämeenlinnalaisyrittäjät, turha ottaa edes riskiä. Antaa jonkun muun tehdä ne kaupat.

Amerikkalaissarjassa Suurin painonpudottaja eräs valmentaja totesi, että ihminen voi valita joko pelon tai rakkauden. Mitä Hämeenlinnassa pelätään? Menestystä? Ylitöitä? Epäonnistumista?

Tämä on tietenkin täysin epäreilusti sanottu kaikkia niitä kohtaan, jotka mahdollistavat, jotka uskaltavat. Tekevät yhdessä, pistävät itsensä peliin ja yrittävät löytää tapahtumiin oman näkökulman. Eihän tänne tyhjästä ole tapahtumat syntyneet.

Mutta yhteinen innostus toisi tunnelmaa. Vastassa on vaarallista rokkia, mutta siitä kannattaa ottaa ilo irti. Vaikkei tulisi rahaa, niin tulisipa edes kokemusta.

Lue seuraavaksi