Museoissa käydään nyt hetken mielijohteesta – uusi kortti on madaltanut vierailukynnystä

Uusia tuulia museoiden kesään on tuonut toukokuussa käyttöön otettu, valtakunnallinen museokortti. Se löytyy jo 12 000 suomalaisen taskusta.

kulttuuri
Hämeenlinnan taidemuseossa ihmisiä taiteen äärelle
Ville Välimäki / Yle

Toukokuussa käyttöön otettu museokortti (siirryt toiseen palveluun)on madaltanut kynnystä tulla museoon. Museoliiton mukaan kortti on tällä hetkellä liki 12 000 suomalaisen taskussa. Valtakunnallinen kortti on käytössä lähes 200 museossa ympäri maan.

Jos museokortti on tullut hankittua, kesälomareissuun voi kuulua pysähdyksiä kiinnostavissa museokohteissa. Muun muassa Forssan museoon, joka valittiin viime vuonna vuoden museoksi, kortti on tuonut kesän aikana uusia kävijöitä, kertoo museoassistentti Tanja Härmä.

– Museolle piipahdetaan aikaisempaa enemmän ohikulkumatkalla. Uskon, että kortti on tuonut tänne sellaisia kävijöitä, jotka muuten ajaisivat Forssan ohi.

Vierailuja uusiin paikkoihin

Hämeenlinnan Taidemuseo tavoittelee kesän Martta Wendelin -näyttelyllään 10 000 kävijän joukkoa. Puolet tavoitteesta on jo koossa. Kortillisia vieraita on ollut parhaimpina päivinä neljännes kävijöistä.

Museoavustaja Mira Arkon mukaan taidemuseon näyttelyihin tullaan usein varta vasten, mutta Hämeenlinnan-matkaan saattaa nyt mahtua useampi museovierailu.

Kyllä se kynnys on aikaisempaa matalampi mennä museoihin ja näyttelyihin.

Leena Stenman

– Uskon, että nyt uskalletaan mennä erilaisiin museoihin. Jos kävijä on tottunut käymään taidenäyttelyissä, niin nyt harkitaan erityyppisiä museoita, koska se on niin helppoa.

– Kun tullaan Hämeenlinnaan, niin saatetaan käydä vaikkapa historiallisen museon puolella sen lisäksi, että käydään katsomassa taidemuseon näyttely. Tällaista muutosta on mielestäni ilmassa museokortin takia, pohtii Arkko.

Taskuissa ei tarvitse kantaa pikkurahaa

Helsinkiläisen Leena Stenmanin toi Hämeenlinnaan nimenomaan taidemuseon näyttely, mutta päivään mahtuu muutakin.

– Tämän jälkeen käymme ainakin Sibeliuksen syntymäkodissa. Kun välimatkat ovat lyhyitä, voi poiketa muuallakin.

Stenman käy museoissa usein. Kortti avaa museonoven entistä useammin.

– Tämä on hieno idea. Kortti on ollut minulla pari kuukautta, ja sinä aikana olen käynyt neljässä eri museossa. Ilman korttia käyntejä olisi vähemmän.

– Vaikka se oudolta tuntuu, niin kyllä se kynnys on aikaisempaa matalampi mennä museoihin ja näyttelyihin. Eikä tarvitse kantaa taskuissa pikkurahaa.

Museoliiton lanseeraama museokortti on suomalaisten museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan. Museokortti-museoissa voi poiketa kuinka monta kertaa tahansa. Mallia korttiin on otettu Hollannista, missä vastaavaa korttia käyttää miljoona ihmistä vuosittain.