Sade pilasi turpeennoston – tappioita sulatellaan vielä monta vuotta

Kulunut kesä koettelee turveyrittäjien hermoja. Turpeennosto vaatisi poutasäätä, mutta nyt kallis kalusto seisoo toimettomana.

sää
Turvesuo, jolla vesilammikko
Vettä on tänä kesänä riittänyt turvesoilla.

Lapinlahtelaisella yrittäjäpariskunnalla Marjo ja Arto Väisäsellä on turvetuotannossa yhteensä noin 220 hehtaaria, josta puolet Lapinlahdella.

Turvesuolla on pystytty tekemään sateen vuoksi töitä välillä vain muutama tunti päivässä. Arto Väisäsen mukaan vettä on tullut taivaalta jo niin paljon, ettei lyhyt pouta muuttaisi tilannetta.

– Jos sää nyt poutaantuisi, niin menisi viitisen päivää, ennen kuin tuotanto olisi käynnissä.

Turvesuon jyrsittyä pintakerrosta on tavallisestikin käännettävä, mutta sateiden vuoksi kääntämiskertojen tarve on lisääntynyt. Se puolestaan lisää aikaa ja kuluja.

Kaivinkone eniten käytössä

Turveyrittäjien vaikea tilanne selviää yhdellä vilkaisulla. Väisäsen yrittäjäpariskunnalla on kymmeniä koneita kolmella eri turvesuolla, mutta nyt kallis kalusto seisoo tyhjän panttina.

Työtä on lähinnä vain kaivinkoneille, joilla on tehty jälkikäsittelytöitä turvetuotannosta jo poistetuilla alueilla.

– Alueella on tehty muutos- ja kunnostustöitä, mutta varsinaiseen turvetuotantoon ei ole päästy, vahvistaa Marjo Väisänen.

Väisäset eivät ole tänä kesänä palkanneet turpeennostoon lainkaan kesätyöntekijöitä. Ongelmana on ollut keksiä tekemistä myös kymmenelle vakinaiselle työntekijälle.

– Osa on pitänyt pekkasia ja lomia, mutta nekin alkavat olla kohta jo pidetty, Arto Väisänen ihmettelee.

– Eikä nyt näytä siltä, että kelit tästä muuttuisivat.

Varastot riittävät talveksi

Märkää on lähes kaikkialla, mutta alueelliset erot turpeenostossa ovat suuret. Vapo on esimerkiksi Pohjois-Karjalassa saanut nostettua turvetta kesän tavoitteestaan jo nelisenkymmentä prosenttia, kun taas Pohjois-Savossa aumaan on saatu tavoitteesta kasaan vasta kymmenkunta prosenttia.

Energiayhtiöiden mukaan turvetta riittää poltettavaksi myös ensi talvena, sillä yhtiöillä on ylivuotisia varastoja.

Edessä yrittäjien pudotuspeli

Turveyrittäjiltä on sen sijaan aika loppumassa. Turvesuon kuivuminen yökosteuden jälkeen hidastuu syksyä kohti, joten vaikka elokuu olisi yhtä poutaa, ei turvetta voitaisi nostaa yhtä paljon kuin tavallisesti alkukesällä. Paras tuotantoaika on toisin sanoen jo ohitettu.

Väisäsen yrittäjäpariskunnan liikevaihdosta tulee noin 40 prosenttia kuljetus- ja koneurakointityöstä. Pelkästään turpeen varassa oleville yrittäjille meneillään saattaa sen sijaan olla viimeinen turvekesä.

– Niillä, jotka ovat pelkästään turpeen varassa, on edessä tosi isot ongelmat, uumoilee Marjo Väisänen.

Myös Arto Väisäsen mielestä tulevaisuus näyttää synkältä.

– Menee monta vuotta, varmaan 4 – 5 vuotta, että tappiot saa kirjattua pois.