Hyppää sisältöön

Korkman: Suomi ei halua myöntää totuutta

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mukaan Kreikan kolmas apupaketti on ainutlaatuinen ja kyseessä on raju asiakirja, joka heijastaa syntynyttä luottamuspulaa. Jos Kreikka ajautuu ulos eurosta, siitä seuraa kaaos ja geopoliittinen kriisi ja on hyvä kysymys, paljonko silloin saataisiin perittyä takaisin jo Kreikalle myönnettyjä lainoja.

Sixten Korkman Kuva: Yle

Kansainvälinen valuuttarasto IMF on tehnyt arvion, jonka perusteella Kreikka ei suoriudu velkataakastaan. Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mukaan IMF vaatii, että meidän olisi annettava anteeksi tavalla tai toisella osa Kreikan veloista, koska velan takaisinmaksu ei vaikuta uskottavalta.

– Sehän taas ei käy ainakaan Saksalle ja Suomelle ja nähdäkseni kyse on siitä, ettei haluta tunnustaa totuutta, Korman sanoo.

– Olin olettanut, että Kreikan on pian välttämätöntä lyhentää velkaansa Euroopan Keskuspankille EKP:lle. Jos siitä on kyse tässä (kriisirahastosta maksettavaksi aiotusta) seitsemän miljardin hätä- eli siltarahoituksessa, niin tarve on kipeä. Jos velkaa ei makseta takaisin aikataulun mukaisesti, EKP ei voi pitää Kreikan pankkijärjestelmää pystyssä. Kysehän ei ole suuresta summasta vaan lyhytaikaisesta rahoituksesta, Korkman kertoo.

Kreikan parlamentti äänestää myöhään perjantaina maan suhtautumisesta eurohuippukokouksen kolmannelle tukipaketille asettamiin ehtoihin.

Jos kolmas tukipaketti hyväksytään, Korkman uskoo, että Kreikka pystyy osan vaadittavista uudistuksista toteuttamaan, mutta tuskin kokonaan sitä yksityiskohtaista listaa, mikä sille on esitetty.

Se, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoo vievänsä uudistukset läpi, vaikkei niihin itse uskokaan, on Korkmanin mukaan tragikoomista. 

– Se, että pääministeri noin sanoo, voi johtaa siihen, että hänen hallituksensa eroaa pian, koska kyllä uudistusten läpivieminen vaatii poliittista sitoutumista. Tässä ei ole hyviä vaihtoehtoja ja Kreikan kansa on polvillaan, Korkman ruotii.

"Kreikan ajautumista ulos eurosta seuraisi kaaos ja geopoliittinen kriisi"

Euroopan vakausmekanismin EVM:n avulla olisi Korkmanin mukaan riittävän suuret mahdollisuudet hoitaa tämän kaltaista tapausta.

Korkman muistuttaa, että Suomen osalta sitoumukset on tehty jo aiemman hallituksen toimesta, mutta mitä enemmän tukirahoitusta myönnetään, sitä enemmän lisääntyy myös Suomen riski sen suhteen, ettemme saa rahojamme takaisin.

Mikäli Kreikka ajautuu ulos eurosta, siitä seuraa kaaos ja katastrofi, hän uskoo.

– Emme myöskään halua geopoliittista kriisiä, Korkman lisää. Mitään hyvää ratkaisua ei ole, tämä on polku, jossa on vain toiveita siitä, että jossakin vaiheessa löytyy taas maaperää.

– Toisaalta jos ei tehdä mitään ja Kreikka ajautuu ulos eurosta, voi kysyä, kuinka paljon silloin saataisiin takaisin Kreikalle jo myönnettyjä lainoja? Suomen retoriikka on ollut tiukkaa, sopimuksia on silti allekirjoitettu, Korkman huomauttaa.

Kreikalle nyt esitetty apupaketti, on Korkmanin mukaan ainutlaatuinen.

– Paketti on tavattoman laaja, erittäin yksityiskohtainen ja sisältää ehdollisuutta, jossa Kreikan toimintaa ja ehtojen toteutumista seurataan askel askelelta. Tämä tarkka seuranta heijastaa Kreikkaa kohtaan syntynyttä luottamuksen puutetta.

– Ymmärrän myös niitä, jotka sanovat Kreikan itsenäisyyden tässä jollakin tavalla menevän, se on ymmärrettävää, kyseessä on ainutlaatuisen raju asiakirja, Korkman sanoo.

Juttua muokattu klo 18.40 klo 18 tv-uutisten perusteella.

.
.