Yle pakolaisleirillä Rooman keskustassa: "Kaikki tietävät, mistä juna pohjoiseen lähtee"

Italia on alkanut päästää Välimeren yli saapuvia siirtolaisia jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan. Tämä on saanut sen pohjoiset rajanaapurit tiukentamaan rajavalvontaansa, sekä luonut paineita maan suurille juna- ja linja-autoasemille.

Pakolaisleiri Roomassa 9. heinäkuuta. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Näky on pysäyttävä. Hiljattain valmistuneen ja modernin Tiburtinan rautatieaseman edustalle on noussut pakolaisleiri telttoineen ja avustustyöntekijöineen – sellainen, joita olemme tottuneet näkemään konfliktialueilla, emme eurooppalaisen miljoonakaupungin keskustassa.

Kyse ei ole siitä, etteikö Italiaan olisi aiemmin saapunut väliaikaista majoitusta, terveydenhuoltoa ja ruoka-apua tarvitsevia siirtolaisia. Viimeisen viiden vuoden aikana heitä on saapunut pelkästään Välimeren kautta yli 350 000. Heidät on kuitenkin yleensä majoitettu kauas suurten kaupunkien, kuten Rooman keskustasta.

Perinteisesti maahan ilman lupaa saapuvat siirtolaiset viedään Sisiliassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin, joista heidät uudelleensijoitetaan samanlaisiin keskuksiin eri puolille Italiaa. Siellä he odottavat usein vuosikausia, kun viranomaiset selvittävät heidän henkilöllisyytensä sekä oikeutensa turvapaikkaan.

”Meiltä ei otettu sormenjälkiä, se oli vapaaehtoista”

Koska vastaanottokeskukset ovat jo tupaten täynnä, Italia on vedonnut muihin EU-maihin, että ne ottaisivat vastaan osan Italiaan saapuneista siirtolaisista. Kun apua ei ole kuulunut, Italia on alkanut päästää paperittomia siirtolaisia jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan. Juuri näitä paperittomia, ja siksi laittomia siirtolaisia asuu Tiburtinan leirillä.

– Ei meiltä otettu sormenjälkiä, kun saavuimme Italiaan. Se oli vapaaehtoista. Me hyppäsimme ensimmäiseen bussiin ja tulimme tänne Roomaan, kertoo leirillä asuva eritrealainen Gebre.

Gebren mukaan Libyasta Italiaan tulevilla siirtolaisilla on hyvät tiedot siitä, miten matkaa tulee jatkaa Italiasta kohti pohjoista. Kaikki ovat tietoisia siitä, että sormenjälkiä ei saa viranomaisille antaa. He myös tietävät, mistä linja-autot kohti pohjoista lähtevät.

– Asun yhdessä sadan muun eritrealaisen kanssa Punaisen Ristin leirillä. Olot siellä ovat hyvät, mutta tämä on meille vain välietappi. Yritän kerätä tarpeeksi rahaa matkatakseni Sveitsiin, Gebre kertoo.

Kun kysyn Gebreltä, miksi hän haluaa Sveitsiin, vastaa hän kuulleensa, että siellä on ihmisillä hyvä olla.

Rooman keskustassa sijaitseva leiri sai luvan viideksi päiväksi, mutta on ollut pystyssä jo viikkoja. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Viiden päivän lupa venyi viikoiksi

Tiburtinan pakolaisleirillä työskentelevä Giorgo de Acutis kertoo leirillä asuvien eritrealaisten olevan erittäin heikossa kunnossa.

– Monet heistä ovat olleet pitkään ilman kunnollista ruokaa. Heidän matkansa kotimaastaan Libyan kautta Italiaan on saattanut kestää vuosia. Monia heistä on kidutettu matkan aikana, hän kertoo.

Tiburtinan leiri sai alkunsa, kun poliisi tyhjensi läheisen rautatieaseman siirtolaisista. Siirtolaiset olivat asettuneet asumaan sinne, koska olivat kuulleet, että kohti pohjoista ei kannata matkustaa rajatarkastuksien alettua.

Rooman viranomaiset antoivat de Acutiksen mukaan leirille alun perin viiden päivän toimintaluvan, mutta se on ollut pystyssä jo useita viikkoja.

Tilanne on viranomaisten kannalta vaikea. Leirin asukkaat, kuten tuhannet muutkin Italian halki kohti pohjoista matkaavat siirtolaiset ovat maassa luvatta. Vaikka etenkin eritrealaisista lähes kaikki saavat lopulta turvapaikan, ei kukaan Tiburtinan leirin asukkaista ole tehnyt Italiassa turvapaikkahakemusta, koska tämä pakottaisi heidät EU-säädösten mukaan jäämään Italiaan.

Viranomaiset eivät halua näyttää auttavansa näitä ihmisiä, koska laki edellyttää, että heidät pidätettäisiin ja vietäisiin vastaanottokeskuksiin.

Viranomaisilla ja siirtolaisilla hiljainen sopimus

– Viranomaiset ja siirtolaiset ovat tehneet kaikessa hiljaisuudessa sopimuksen siitä, että paperittomat siirtolaiset päästetään jatkamaan matkaansa kohti pohjoista, sillä ehdolla, että he eivät jää Italian maaperälle pitkäksi aikaa, sanoo Rooman keskustassa sijaitsevassa Baobab-pakolaiskeskuksessa vapaaehtoisena työskentelevä Patrizia Paglia.

Baobab-keskuksessa asuu lähes 800 paperitonta eritrealaista matkalla kohti pohjoista. Rooman kaupunki on katkaissut keskukselta sähköt ja uhkaa myös katkaista vedenjakelun.

– On selvää, että kaupunki haluaa lopettaa toimintamme. He eivät tajua, että me edesautamme julkista turvallisuutta tarjoamalla näille ihmisille yöpaikan, sekä ruokailu- ja peseytymismahdollisuuden, Paglia kertoo.

Leirin asukkaat ovat maassa luvatta. Monet heistä haluavat jatkaa matkaansa pohjoiseen. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Baobab toimii täysin vapaaehtoisten lahjoituksien varassa. Yleisradion vieraillessa keskuksessa, naapurikorttelissa asuva Rosa Daniele oli tuomassa eritrealaispakolaisille ruokaa.

– Toin heille hieman kahvia, pastaa, hedelmämehua, hunajaa, ja tonnikalaa. Kuulin, että täällä tarvitaan ruoka-apua, ja koska minulla on aikaa, halusin auttaa, hän sanoo.

Monet keskuksen asukkaista asuvat siellä vain muutamia päiviä. Keskuksen seinällä on julisteita, joissa kerrotaan, mistä ja mihin aikaan junat kohti pohjoista lähtevät.