Ranskan kemikaalisäiliöiden paloa epäillään tahalliseksi teoksi

Tutkijat ovat löytäneet palaneiden säiliöiden lähettyviltä laitteen, jota olisi voitu käyttää palojen sytyttämiseen.

Ulkomaat
Öljysäiliöitä paloi Etelä-Ranskassa petrokemiantehtaalla.
Öljysäiliöitä paloi Etelä-Ranskassa petrokemiantehtaalla Berre L’Etangissa, lähellä Marseillea 14. heinäkuuta.Boris Horvat / AFP

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve kertoi keskiviikkona, että viranomaiset tutkivat tiistaina Etelä-Ranskassa petrokemiantehtaalla Berre L’Etangissa, lähellä Marseillea, sattuneita öljyjalostesäiliöiden paloja rikoksena.

Tutkijat ovat löytäneet säiliöiden lähettyviltä elektronisen laitteen, jota olisi voitu käyttää palojen sytyttämiseen. Tutkijat selvittävät myös tehtaan aidassa olevan aukon syytä. Palojen epäiltiin olevan tahallaan sytytettyjä heti niiden sytyttyä, sillä säiliöt ovat 500 metrin päässä toisistaan.

Tutkijoiden löytämät epäilyttävät esineet olivat pahoin vaurioituneita ja ne lähetettiin tarkempiin tutkimuksiin.

– Tutkinta on käynnissä. Ensimmäiset löydökset viittaavat siihen, että kyse on rikoksesta, mutta motiivista ei ole tietoa, sisäministeri Cazeneuve kertoi parlamentin alahuoneelle keskiviikkona.

Yksi bensiiniä ja toinen naftaa sisältänyt säiliö syttyivät palamaan räjähdysten jälkeen aikaisin tiistaiyönä. Naftasäiliö oli 42 000 kuutiometrin kokoinen. Paloista syntyi paksu musta savupilvi, joka näkyi kilometrien päähän palopaikalta.

Kukaan ei loukkaantunut paloissa. Palomiehet onnistuivat sammuttamaan bensiinisäiliön nopeasti, mutta naftasäiliön palon saaminen hallintaan vei pelastushenkilökunnalta tunteja.

Ranskalaisviranomaiset ovat edelleen varpaillaan tammikuussa Charlie Hebdo -lehden toimituksessa ja pariisilaisessa supermarketissa sattuneiden terrori-iskujen sekä viime kuun tapauksen vuoksi, jossa Isis-yhteyksistä epäilty mies surmasi esimiehensä.

Viime viikolla sotilastukikohdasta Miramasin kaupungissa varastettiin räjähteitä ja sytyttimiä. Miramas sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä palaneesta petrokemiantehtaasta.

Sisäministeri Cazeneuven on sanottu palojen jälkeen kehottaneen paikallisviranomaisia ympäri maan lisäämään tiettyjen kohteiden turvatoimia.

Viranomaiset eivät kuitenkaan tällä hetkellä epäile paloilla olevan kytköksiä islamisteihin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset