Britannian sisäministeri kielsi poliisilta vesitykkien käytön

Britannian sisäministeri Theresa May on kieltänyt Britannian poliisia käyttämästä vesitykkejä mellakoiden hajottamisessa vedoten niiden mahdollisesti aiheuttamiin vammoihin. Lontoon poliisi hankki viime vuonna vesitykkejä mahdollisten tulevien mellakoiden varalta. Vesitykkejä ei ole koskaan käytetty Britanniassa, Pohjois-Irlantia lukuunottamatta.

Ulkomaat
Poliisi käyttää vesitykkiä lojalistien mielenosoittajia vastaan.
Poliisi käytti vesitykkiä lojalistien mielenosoittajia vastaan Belfastissa heinäkuussa 2013.Paul McErlane / EPA

Britannian sisäministeri Theresa May on kieltänyt maan poliisia käyttämästä vesitykkejä mellakoiden tukahduttamisessa. May kertoi päätöksestään maan parlamentille keskiviikkona.

May sanoi, että hän ei voi valtuuttaa vesitykkien käyttöönottoa Britanniassa. May sanoi, että hänen päätöksensä perustuu vesitykkien mahdollisesti aiheuttamiin vammoihin, kuten aivotärähdyksiin tai selkärankavammoihin. May muistutti eräästä Saksassa sattuneesta tapauksesta, jossa mies sokeutui vesitykin suihkun seurauksena.

Viime vuonna Lontoon pormestari Boris Johnson valtuutti kaupungin poliisilaitoksen ostamaan Saksan poliisilta kolme 25 vuotta vanhaa käytettyä vesitykkiä, mutta niitä ei voitu ottaa käyttöön ilman sisäministerin hyväksyntää. Hankinnan hinta oli BBC:n mukaan kaikkine kuluineen yli 328 000 puntaa eli noin 470 000 euroa.

May sanoi myös epäilevänsä Lontoon poliisin käytettyinä hankkimien vesitykkien käyttövarmuudesta.

Hankinnan taustalla olivat Lontoon vuoden 2011 mellakat, jotka olivat Britannian pahimmat vuosiin.

Vuoden 2011 mellakoiden jälkeen lukuisat poliitikot ja korkeat poliisiviranomaiset vaativat vesitykkien hankkimista mahdollisten uusien mellakoiden varalle. Myös pääministeri David Cameron oli vesitykkien käyttöä kannattavien joukossa.

May sanoi, että vesitykit saattaisivat toimia tarkoitustaan vastaan alueilla, joilla levottomuuksia esiintyy tai joiden väestö ei luota poliisiin. Vesitykkien vastustajat ovat myös sanoneet, että ne vahingoittaisivat peruuttamattomasti brittipoliisin imagoa. Suurin osa maan poliiseista ei edelleenkään kanna aseita.

Poliiseja ja mielenosoittajia lojalistien marssin aikana Belfastissa.
Poliiseja ja mielenosoittajia lojalistien marssin aikana Belfastissa 13. heinäkuuta.BBC

Pohjois-Irlannissa vesitykkejä käytettiin viimeksi maanantaina

Vesitykkejä käytetään mellakoiden hajottamiseen laajasti Euroopassa ja myös Pohjois-Irlannissa, mutta niitä ei ole koskaan käytetty muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Mayn päätös estää tämän myös tulevaisuudessa. Viimeksi vesitykkejä käytettiin Pohjois-Irlannissa maanantaina lojalistien mielenosoittajia vastaan.

Lontoon poliisi sanoi olevansa pettynyt päätökseen.

Mayn päätöksen on sanottu nolanneen Johnsonin, joka on sanonut, että Lontoon poliisijohto ja David Cameron voimakkaasti tukivat hänen ostopäätöstään. May ja Johnson ovat molemmat kärkiehdokkaita Cameronin seuraajina. Cameronin on määrä luopua puoleensa johdosta ennen seuraavia vaaleja.

– Luonnollisesti, en välttämättä ole samaa mieltä päätöksestä. Minusta päätös on väärä, Johnson sanoi.

Johnson sanoi, että jos tulevaisuudessa puhkeaisi uusia mellakoita, poliisi saattaisi hakea lupaa vesitykkien käytölle uudestaan.

– Kukaan ei halua, että niitä joudutaan käyttämään ja minä hyväksyn sen. Niissä on jotain hieman epäbrittiläistä. Kysymys kuuluu, säilytetäänkö ne varastossa joukkojenhallinnan välineenä siltä varalta, että poliisi saattaisi joskus tarvita niiden käyttöä, Johnson sanoi BBC:lle.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset