1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen toimittaja Ateenassa: Nyt alkaa pyykinpesu

Yle Uutisten EU-erikoistoimittajan Susanna Turusen mukaan Kreikan politiikassa on nyt absurdi tilanne.

Ulkomaat
Mielenosoitus Kreikan parlamentin edessä.
Fotis Plegas G. / EPA

Kreikassa on herätty uuteen aamuun odottavissa tunnelmissa sen jälkeen, kun parlamentti hyväksyi yöllä selvin numeroin lainoittajien vaatimien muutosten ensimmäisen erän. Ehtojen toteuttamisen puolesta äänesti 229 parlamentaarikkoa ja vastaan 64 parlamentaarikkoa. 38 hallituspuolue Syrizan jäsentä äänesti joko muutoksia vastaan tai tyhjää.

– Täällä on herätty ihan samanlaiseen aamuun kuin eilen tai toissapäivänä. Tunnelma on sellainen, että nyt on aika tehdä jotain. Odotetaan mitä lainoittajat sanovat. Tilanne on hyvin erikoinen ja monimutkainen. Nyt kun kreikkalaiset on pantu toisiaan vastaan, olisi kaikkein kamalin tilanne, jos lainoittajat sanoisivat ettei tämä riitä, sanoo Yle Uutisten Ateenassa oleva EU-erikoistoimittajan Susanna Turunen.

– Syrizan irtaantunut siipi jäi hieman ennakkoarveluja pienemmäksi. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että tämä olisi ollut onnistunut prosessi. Kansanäänestyksen tulos jyrättiin ja päätökset vietiin läpi opposition ääni. Onhan tämä aivan absurdi tilanne Kreikan politiikassa. Nyt alkaa pyykinpesu, Turunen arvioi.

Pääministeri Alexis Tsiprasin ja hallituksen pysyminen vallassa on arvoitus.

– Parlamentissa tulee olemaan sotkuista. Kukaan ei osaa sanoa pysyykö pääministeri Alexis Tsipras vallassa. On puhuttu jo pari viikkoa siitä, että uudet vaalit voisivat olla syys-lokakuussa, Turunen sanoo.

Lue seuraavaksi