CNN: Onnettomuusraportti syyttää Venäjä-mielisiä kapinallisia malesialaiskoneen alas ampumisesta

Malesialainen matkustajakone ammuttin alas Donetskissa Itä-Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä 2014.

Ulkomaat
Malesialaiskoneen jäänteitä pellolla heinäkuussa 2014.
Malesialaiskoneen jäänteitä pellolla Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.Robert Ghementr / EPA

Todisteet viittaavat siihen, että Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat malesialaisen matkustajakoneen alas Ukrainan yllä viime heinäkuussa, yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun). CNN:n lähde on saanut luettavakseen hollantilaisen tutkijaryhmän raporttiluonnoksen onnettomuudesta.

Tutkijoiden mukaan todisteet viittaavat siihen, että matkustajakone ammuttiin alas BUK-ohjuksella. Se on maasta ilmaan ammuttava ohjus, joka raporttiluonnoksen mukaan laukaistiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallinnassa olleesta kylästä Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

Hollantilaisen tutkijaryhmän raportin luonnos on jaettu useille lentoturvallisuusviranomaisille eri puolilla maailmaa, CNN kertoo. Se on satoja sivuja pitkä. Toimijoilla on nyt mahdollisuus kommentoida raporttia, ja loppuraportin odotetaan valmistuvan lokakuussa 2015.

Raportissa kiinnitetään huomiota myös siihen, että malesialaisyhtiö ei lukenut muiden maiden ilmoituksia (NOTAM) lentäjille. Ilmoituksissa kerrotaan lennon olosuhteista, ja ne voivat sisältää varoituksia mahdollisista vaaroista. Osa lentoyhtiöistä vältteli Ukrainan konfliktialuetta, mutta malesialaisyhtiö jatkoi lentämistä siellä.

Hollanti johtaa kansainvälistä tutkimusta onnettomuuden syistä. Se on myös vastuussa rikossyytteiden nostamisesta niitä vastaan, jotka ovat vastuussa onnettomuudesta. Tutkimukseen osallistuvat Hollannin lisäksi Belgia, Ukraina, Malesia ja Australia.

Huomenna heinäkuun 17. päivänä tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun malesialaiskone hajosi kappaleiksi Ukrainan ilmatilassa. 298 ihmistä kuoli.