SR: Useat Julian Assangea koskevat seksuaalirikosepäilyt ovat vanhenemassa Ruotsissa

Kaksi ruotsalaisnaista teki WikiLeaks-vuotosivuston perustajasta Julian Assangesta rikosilmoitukset elokuussa 2010.

Ulkomaat
Julian Assange.
Julian Assange vuonna 2012.Facundo Arrizagalaba / EPA

Useat seksuaalirikokset, joista tietovuotaja Julian Assangea epäillään Ruotsissa, vanhenevat kuukauden kuluessa, Ruotsin radio SR kertoo (siirryt toiseen palveluun). SR on haastatellut Assangea seksuaalirikoksista syyttäneen naisen asianajajaa Claes Borgströmiä.

– Jos rikokset vanhenevat, mihin lähes kaikki viittaa, syyttäjä lopettaa esitutkinnan, Borgström toteaa SR:ssä.

Kaksi ruotsalaisnaista teki Assangesta rikosilmoitukset elokuussa 2010. Kumpikin naisista kertoi, että alun perin suostumukseen perustunut tilanne muuttui heidän tahtonsa vastaiseksi.

Assangea epäillään Borgströmin edustaman naisen laittomasta pakottamisesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Nämä rikokset ovat nyt vanhenemassa.

– Se on luonnollisesti ollut suuri rasitus asiakkaalleni, Borgström sanoo.

Toisen naisen kohdalla epäilyt ovat vakavampia. Assangen epäillään raiskanneen naisen, ja raiskausrikoksen vanheneminen kestää Ruotsissa kymmenen vuotta.

Ruotsalaissyyttäjien oli kesäkuussa tarkoitus kuulustella Assangea Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa, jossa hän on ollut kesästä 2012. Syyttäjien lupahakemusta ei kuitenkaan hyväksytty.

Syyttäjäviranomaisesta kerrotaan SR:lle, että syyttäjä yrittää järjestää kuulustelut mahdollisimman pian, mutta joutuu odottamaan lupaa Ecuadorilta.