1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäteatterit luottavat musikaaleihin – vaikka pitkät kalsarit jalassa

Tänä kesänä useat kesäteatterit Pohjois-Suomessa luottavat musikaaleihin. Viileä sää on kuitenkin toistaiseksi verottanut jonkin verran kesäteattereiden yleisöjä. Musikaali kuuluu kesään muun muassa, Kuusamossa, Taivalkoskella, Ylikiimingissä ja Oulussa.

teatteritaide
Tangot Solmussa -näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Petteri Summanen.
Tangot Solmussa -näytelmän tähdet avaavat lauluäänensä huolella ennen esiintymistä.

Kuusamon Näyttämön tuottaja Heikki Siikaluoma kertoo, että Laila Kinnusen elämästä kertovan näytelmän Laila -Päivien kimallus on nähnyt tähän mennessä keskimäärin kaksisataa katsojaa.

– Katsomot ovat olleet suurin piirtein puolillaan. Kokemuksesta voin sanoa, että säälläkin on paljon vaikutusta siihen kuinka kesäteattereiden penkit täyttyvät.

Jarmo Tulosen ohjaaman ja kirjoittaman musikaalin pääosassa nähdään Karoliina Poussu. Näytelmä on kantaesitys ja sitä näytellään harrastelijavoimin yhteensä neljätoista kertaa.

Olavi Virtaa juhlitaan myös Taivalkoskella

Taivalkoskella esitetään Olavi Virran elämästä kertovaa musikaalia. Olavi Virran syntymästä on kulunut nyt 100 vuotta ja laulajasta pyörii monilla paikkakunnilla musikaaleja tänä kesänä ympäri Suomen. Taivalkosken näytelmän on käsikirjoittanut kirjailija Mirjam Kälkäjä ja musikaalin ohjaa Elsa Ruokangas. Ruokangas kertoo, että väkeä on ollut vaihtelevasti 130 – 300 henkeä jokaisessa esityksessä.

– Tämä on kiinnostanut kuitenkin enemmän kuin aiemmat näytelmät.

Myös Raahen teatteripihalla esitetään koko perheen musiikkipitoinen Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli ja Ylikiimingin Tervastiimaviikolla nähtiin Jamppa Tuomisen elämään pohjautuva musikaali Jamppa – Aamu toi, ilta vei.

Oulussa musikaali laittaa tangot solmuun tähtiesiintyjien voimin

Oulussa Meri Oulun kesäteatteri on hankkinut Toppilan möljälle musikaalikomedian Tangot solmussa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Petteri Summanen. Oulussa yleisöä on käynyt hyvin, vaikka Toppilan möljän kesäteatterin valtavaan yli 2600 istumapaikkaa sisältävään katettuun katsomoon vielä lisää väkeä mahtuisikin. Näytelmän tiedottaja Katariina Yypänaho kertoo, että säillä on vaikutusta siihen miten ihmiset lähtevät liikkeelle kesäteatteriin. Näyttelijä Riku Niemisellä sanoo kokemuksesta, että sää vaikuttaa myös yleisön meininkiin.

– Jos nimirooleissa on supertähtiä ja teatteriesitys on klassikko, niin silloin säällä ei niinkään ole väliä. Tuntemattomampaan esitykseen yleisön tuleminen on hyvinkin sään armoilla. Mutta vielä enemmän sää vaikuttaa yleisön meininkiin. Ensi-illassa oli noin 17 astetta lämmintä ja yleisö oli tosi hyvin mukana. Toisessa esityksessä oli 12 astetta lämmintä, kaikki oli hartiat korvissa ja taputtaminen oli vaisumpaa.

Tangot solmussa –musikaalin bändi joutuu myös huomioimaan suomalaisen heinäkuun sääolosuhteet. Soittajien saapuessa möljälle kaikkien ensimmäinen kysymys tuntuu olevan: ” Pitäisiköhän tänään soittaa pitkät kalsarit jalassa. ”

Lue seuraavaksi