Vuosi asuntomessuista: "En ryhtyisi tähän uudestaan"

Asuntomessut jatkuvat alueella asuvan näkökulmasta, vaikka itse tapahtuma on jo aikaa sitten päättynyt. Asuntomessurupeama on perheelle raskas jos päättää tehdä mahdollisimman paljon itse, kuten perhe Luck päätti tehdä.

Kotimaa
Heidi Luck.
Heidi Luck.Riika Raitio / Yle

Talo Luck rakentui Jyväskylän asuntomessuille kesäksi 2014. Perhe Luck vietti koko messukuukauden talossa vierailijoita ohjaten ja vastaanottaen. Kun messut päättyivät ja aluetta ympäröineet aidat nostettiin pois, ryntäsi väkeä edelleen taloja katsomaan kuin messut olisivat edelleen käynnissä.

Me mentiin varmaan itse kaikkein vaikeimman kautta ja tehtiin itse hyvin paljon.

Heidi Luck

– Tämä alue kiinnostaa ihmisiä. Kyllä täällä on turistiliikennettä edelleen, toteaa talonemäntä Heidi Luck vuosi asuntomessujen jälkeen.

– Ihmiset kulkivat avoimesti pihoilla ja ottivat kuvia, tulivat sisäpihalle asti katsomaan. Se koettiin aika hassuksi se asia, nämä ovat kuitenkin yksityisiä koteja.

Heidi Luck kertoo käyneensä ihania keskusteluja taloa ihastelemaan tulleiden ihmisten kanssa. Asia on kuitenkin kaksipiippuinen.

– Naapurista olen kuullut, että joku ulkopuolinen on käynyt ihan grillistä pihvejä ja makkaroita kuvaamassa. Se on ehkä jo vähän häiritsevää.

Heidi Luck asuntomessutalon sisäpihalla.
Heidi Luck talon terassilla. Riika Raitio / Yle

Henkisesti ja fyysisesti raskas vuosi takana

Luck-perheen asuntomessutalo ei ole talotehtaasta, joten perhe otti itse näytteilleasettajan vastuun, omasta halustaan ja osittain pakostakin.

– Päänäytteilleasettajuuden ottaminen oli henkisesti ja fyysisesti tosi kova juttu.

Kyllä tässä ollaan aika hapoilla oltu koko vuosi ja ollaan vieläkin vähän.

Heidi Luck

Näytteilleasettajaksi omaan messutaloon Heidi Luck ei lähtisi missään nimessä uudestaan. Jos uusi mahdollisuus tulisi, hän valitsisi talopaketin ja sisustussuunnittelijan sen sijaan että tekisi kaiken itse.

– Tällä tavalla en lähtisi tekemään uudestaan, niin rankka tämä kokemus oli meille, no way. Me mentiin varmaan itse kaikkein vaikeimman kautta ja tehtiin itse hyvin paljon. Ei voi sanoa, että kaikki olisivat näin hapoilla kuin me.

Perhe päivysti talossaan koko asuntomessukuukauden, 31 päivän ajan, 14 tuntia päivässä.

– Sen jälkeen oli kaikki pakkaaminen ja taloon kunnolla muuttaminen. Kyllä tässä ollaan aika hapoilla oltu koko vuosi ja ollaan vieläkin vähän.

Vaikka työtä oman talon rakentamisessa ja messuilla esittelyssä olikin, on Heidi Luckin mukaan harhaa kuvitella, että rahallista tukea tulisi messurakentamiseen joka suunnalta. Henkistä tukea messuorganisaatiolta sai Luckin mukaan pitkin matkaa.

– Jos keneltä tahansa messurakentajalta kysyy, eivät nämä ilmaisia ole ja pankinjohtajatkin ovat varmaan samaa mieltä. Joitakin etuja jossain voi olla, mutta siinä kokonaiskustannuksessa nekin johonkin hukkuu.

Monta muuttoa ja nopeita ratkaisuja

Talo Luck Jyväskylän asuntomessualueella.
Talo on sisustettu lähes täysin kierrätystavaroilla.Riika Raitio / Yle

Perhe on viihtynyt hyvin talossa, joka onsisustettu lähes täysin kierrätystavaroillakalusteita ja esineitä myöten. Kolmihenkinen perhe on tehnyt suunnitelmia talon eteen, mutta tällä hetkellä talo on kuitenkin myynnissä.

– Mieheni on kotoisin Englannista ja hänen sukutalonsa on tulossa siellä myyntiin. Me haluaisimme, että voisimme hankkia sen loma-asunnoksi. Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta pitää kahta asuntoa, Lontoon hinnat tietäen, niin olemme päätyneet laittamaan talon myyntiin, Luck kertoo.

Muuttaminen tiuhaan ja nopeat ratkaisut eivät ole perheelle uusi juttu. Perhe on muuttanut seitsemän vuoden aikana viisi kertaa.

_Luck-talossa vieraili toimittaja Riika Raitio. _