Perinteiset bussiyhtiöt haluavat säilyttää tiheämmän pysäkkiverkoston

Halpabussien tuoma kilpailu on laskenut bussimatkojen hintoja. Perinteiset bussiyritykset panostavat nyt pysäkkiverkostoon ja viihtyvyyteen. Linja-autoihin rakennetaan muun muassa sähköpistokkeita matkustajien käyttöön.

Kotimaa
Linja-autopysäkki
Kirsi Partanen / Yle

Kiristynyt kilpailutilanne on muuttanut bussiyritysten toimintatapoja. Ala on viime vuosien aikana uudistunut merkittävästi.

Perinteiset bussiyritykset panostavat tällä hetkellä pienempien paikkakuntien asiakkaisiin, jotka halpabussit ohittavat ilman pysähdyksiä. Savonlinja-yhtiöiden liiketoimintajohtaja Kai Honkanen toteaa, että kiristyneessä kilpailutilanteessa vuoroja ja aikatauluja on suunniteltu entistä enemmän.

– Halpabussit pysähtyvät vain niillä paikkakunnilla, joissa asuu hyvin paljon ihmisiä. Me ollaan pyritty huomioimaan myös välipaikkojen ihmiset. Ei olla lähdössä samaan, että jätettäisiin kaikki pienien paikkakuntien pysäkit pois.

Mobiililaitteita käytetään paljon, joten sähkölle on tällä hetkellä kysyntää

Kai Honkanen

Samoilla linjoilla on myös Pohjolan Liikenteen liikennesuunnittelujohtaja Matti Kirjavainen.

– Tavoitteenamme on tarjota asiakkaille sopiva vuoro kaikkiin matkatarpeisiin.

Bussien matkustusmukavuutta pyritään parantamaan erilaisilla uusilla palveluilla. Esimerkiksi osassa Pohjolan Liikenteen busseista on käytössä langaton internetyhteys. Savonlinja-yhtiöiden busseihin asennetaan sähköpistokkeita asiakkaiden käyttöön.

– Sähköpistokkeita asennetaan linja-autoihin rivakkaan tahtiin. Mobiililaitteita käytetään paljon, joten sähkölle on tällä hetkellä kysyntää, kertoo Honkanen.

Liput edullisempia verkossa

Monessa tapauksessa verkon kautta ostettu lippu on edullisempi, kuin kuljettajalta ostettu. Esimerkiksi Pohjolan Liikenne on ottanut myyntiin edullisia lippuja verkkokaupan kautta.

Bussit kilpailevat junaliikennettä vastaan edullisemmilla hinnoilla ja laajemmalla reittiverkostolla.

– Verkosto on kattavampi ja bussi on joustavampi kuin juna. Siinä on eri fiilis matkustaa junalla, kun taas linja-autossa on oma rauha. Bussi on mielestäni myös kodikkaampi, toteaa Honkanen.