1. yle.fi
  2. Uutiset

Tällä kikalla annat koiralle pahanmakuisen lääkkeen – "Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen asiasta"

Erityisen pahanmakuinen lääke saa lemmikin juoksemaan karkuun, rimpuilemaan ja jopa suun vaahtoamaan. Esimerkiksi nestemäinen kipulääke voi olla lähes mahdoton annettava koiralle. Apteekeista kerrotaan, että harva tietää konstin, jolla paha maku saadaan piilotettua.

Kotimaan uutiset
Sairas mäyräkoira.
Jouki Väinämö / Yle

Konstit ovat monet, kun lemmikille täytyy syöttää lääkkeitä. Koirille tabletteja piilotetaan muun muassa makkaraan tai kissanruokaan.

Kapselipurkki.
Jouki Väinämö / Yle

Kun lääke on erityisen pahanmakuinen, sen syöttäminen koiralle voi tuntua lähes mahdottomalta.

Esimerkiksi voimakkaiden nestemäisten kipulääkkeiden syöttäminen lemmikille saattaa aiheuttaa omistajille harmaita hiuksia.

Paha maku ei peity sokeripalan, savukalan tai makkaran maun alle. Lääketipat voivat saada koiran suun suorastaan vaahtoamaan niiden iljettävän maun vuoksi.

Harva koiraharrastaja tietää, että takataskusta löytyy vielä yksi konsti.

– Esimerkiksi kipulääke Tramal on valtavan pahanmakuista. Tipat voi laittaa gelatiinikapselin sisään, jolloin eläin ei maista niitä, kertoo Yliopiston apteekin farmaseutti Anna Isoniemi.

Lääke piilotetaan tyhjään kapseliin

Liivatteesta valmistettu kapseli voidaan aukaista ja sen sisään laitetaan esimerkiksi perunajauhoa.

Tipat imeytetään jauhoihin ja kapseli suljetaan.

Anna Isoniemi

– Tipat imeytetään jauhoihin ja kapseli suljetaan, Isoniemi ohjeistaa.

Kapseli saattaa jäädä lemmikin kurkkuun, joten suositus on, että kapseli piilotetaan ruokaan ja sen pinnalle voi laittaa voita liukasteeksi.

Esimerkiksi Joensuun seudun Palveluskoirayhdistyksen puheenjohtaja Ari Talkkari ei ollut kuullut, että gelatiinikapseleita voi käyttää apuna, kun lemmikille täytyy antaa erityisen karvasta lääkettä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen asiasta. Voi olla hyvä konsti, Talkkari tuumii.

Lue seuraavaksi