1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapissa hillaa saadaan odotella jopa elokuun alkuun

Hillasato on edelleen 7-10 päivää myöhässä, arvioi Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo. Myyjiä ja poimijoita myöhästyminen tuskastuttaa, mutta pitkällä aikavälillä sato on normaaliaikataulussa.

Kotimaan uutiset
Korpihilloja
Vesa Vaarama / Yle

Kylmä alkukesä hidasti hillan kypsymistä, ja tilanne on yhä sama, sanoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

– Lämpöisemmillä avosuoalueiden reunamilla on jo paikoin ihan kypsänkin oloista marjaa. Pitää kuitenkin tietää paikat, ja koska suurin osa on vielä raakileita, kypsien hillojen löytäminen on vaikeaa. Lapin alueella hillasato kypsyy todennäköisesti heinäkuun lopulla, Salo sanoo.

Hillasadosta on tulossa vaihteleva, koska kasvukauteen on mahtunut niin pakkasia kuin kehnoja pölytyksiäkin. Toisaalta keskikesä on ollut marjojen kypsymisiille melko hyvä.

– Marjat eivät kaipaa helteitä, mutta tietysti aurinkoisia päiviä olisi voinut olla hieman enemmän, Salo sanoo.

Hillanmyyjällä on aikaa puunata kalusto kuntoon

Ranualla hillaa myyvällä Taisto Illikaisella on ollut aikaa laittaa myyntikojua ja laitteita kuntoon.

Odotukset sadon määrästä eivät ole korkealla ainakaan Ranuan, Simon ja Posion seutuvilla.

– Nyt näyttää siltä, että pikkupänikän kanssa saa mennä hilloja keräämään. Eikä tarvitse polvillaan kerätä, koska hilla pitää kerätä sieltä täältä, Illikainen arvelee.

Pitkän hillauran tehnyt Illikainen muistelee, että viimeksi vuonna 1987 hän on aloittanut hillojen ostamisen vasta elokuussa, tuolloin 3. elokuuta. Hän aikoo kuitenkin olla Ranuan torilla valmiina jo lähipäivinä, jos Oulun tai Kainuun seudulta – tai jopa Lapista – sattuisi kypsää hillaa löytymään.

Mustikka ehtii ennen hillaa

Polarican toimitusjohtajan Juha Ruoholan mukaan hillankeruu ja myynti alkoi viime kesänä heinäkuun puolivälin tienoilla, mutta tänä vuonna hillan kypsymistä on odotettava heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun. Hillan hidas kypsyminen aiheuttaa muutoksia Polarican toimintaan.

– Yleensä olemme aloittaneet lakalla ja siirtyneet sitten hillaan, mutta nyt teemme todennäköisesti toisinpäin, Ruohola sanoo.

Ruohola on Illikaista toiveikkaampi hillasadon koosta ja taloudellisista tuotoista.

– Kyllä hillasadosta voi tulla ihan hyvä, mutta se vain tulee myöhemmin tänä vuonna.

Ruohola ei kuitenkaan halua kommentoida Polarican keskimääräisiä litra- ja euromääriä.

Ihmiset ovat tottuneet aikaisiin marjoihin

Vanhempi tutkija Kauko Salo huomauttaa, että 2000-luvun ja osin myös 1990-luvun lämpimät kesät ovat saaneet ihmiset tottumaan siihen, että marjat kypsyvät jo hyvissä ajoin heinäkuussa.

– Jos katsotaan 50 tai 500 vuoden jaksolla, tämän kesän kypsyminen on ihan normaaliaikataulussa. Viime vuosina sato on kypsynyt vähän liiankin nopeasti, eivätkä marjat ole ehtineet saada kaikkia aromeja.

Salo sanoo kyllä ymmärtävänsä myös sitä henkistä kypsymistä, jota viivästynyt satokausi aiheuttaa, mutta kehottaa silti ihmisiä ja marjanpoimintaan erikoistuneita yhtiöitä hillitsemään itseään.

– Esimerkiksi mustikan suhteen Etelä- ja Keski-Suomessakin on vielä paljon raakileita, ja se ei auta ketään, että marjat poimitaan raakana, Salo sanoo.

Lue seuraavaksi