1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulupoliisi ilkivallasta: "Jokainen erehtyy ja hölmöilee"

Äkkipikaisuus ja kavereiden yllytys yhdistettynä alkoholiin saa nuoren tekemään ilkivaltaa. Poliisin mukaan on parempi tunnustaa heti, koska vahingoteosta selviää yleensä rahalla.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Ilkivallantekijä toimii harvoin yksin, sillä tekoihin liittyy koulupoliisi Ville Hokkasen mukaan vahva kaverisidonnaisuus.

– Toinen yhdistävä tekijä on, että teot tehdään hetken mielijohteesta. Eli ollaan jossakin kaveriporukalla ja joku sanoo, että uskalla tehdä noin tai te näin. Tai sitten joku tekee jotain ja loput seuraa perässä. Valitettavasti ja vääjäämättä juuri 14–18-vuotiaiden ikäkausiin kuuluu alkoholi. Kavereiden yllyttäessä kynnys tekoihin madaltuu.

– Äkkiseltään se Kajaanin Pöllyvaarassa sijaitsevan aurinkolaavun polttaminen kuulosta juuri tällaiselta teolta. Vaikea varmasti sanoa, mutta siltä se kuulostaa, summaa Hokkanen.

Vahingonteko on Ville Hokkasen mukaan rikos, josta jäädään heikosti kiinni.

– Jokainen ymmärtää, että mitä isommasta ja kalliimmasta vahingonteosta on kysymys, sitä isompi motivaatio myös poliisilla on löytää tekijä. Ihan kaikkiin auton naarmuttelijoihin ei resursseja riitä.

– Jos ajatellaan tyypillistä nuorten ympäristöä, eli koulua, niin siellähän on aina joku näkemässä ja kuulemassa. Se joku tahtoo aina kertoa eteenpäin jollekin toiselle, jolloin jäädään kiinni, Hokkanen jatkaa.

"Homma vaan lähtee lapasesta"

Hokkanen muistaa parin vuoden takaisen tapauksen, jossa joukko nuoria päätti hajottaa monen kymmenen tuhannen euron työkoneen.

– Itse en tutkinut sitä juttua, mutta se meni suunnilleen sillä kaavalla, että ensin rikottiin jotain ja sitten rikottiin lisää. Hyvä, ettei koko kone mennyt lunastukseen.

Jokainen ymmärtää, että mitä isommasta ja kalliimmasta vahingonteosta on kysymys, sitä isompi motivaatio myös poliisilla on löytää tekijä.

Ville Hokkanen

Palkkio on yksi keino saada tekijä kiinni, jutut kulkevat ihmisiltä toisille. Aina joku näkee tapauksen, ja yleensä teko painaa ilkivallantekijän mieltä.

– Tuska kaihertaa, kun tuli tehtyä hölmöä. Isot paatuneet rikolliset eivät tekemisistään paljon huutele. Siksi näissä ilkivaltarikoksissa poliisin viesti on, että jokainen erehtyy ja hölmöilee. Mutta jos sen ottaa tavaksi, niin ihminen tekee väärin jatkossakin. Mieluummin pitäisi tulla heti sanomaan, se toki maksaa jonkun verran. Jos siitä selviää rahalla, niin silloin se on vielä pientä.

Kutsu poliisin kuulusteluun on merkki, että nyt liippaa läheltä. Tämän Hokkasen mukaan jokainen ymmärtää.

– Kuulusteluissa nuori helposti murtuu, jos ei ole kauhean kokenut rikoksentekijä. Nekin nuoret, jotka ilkivallasta jäävät kiinni ovat tavallisia lapsia, joille on opetettu ettei saa varastaa tai rikkoa tai käyttää päihteitä. Homma vaan lähtee lapasesta, mutta niinhän voi käydä meille aikuisellekin, sanoo Ville Hokkanen.