Savo-Karjalan edustajat eri linjoilla Kreikka-kysymyksestä suuressa valiokunnassa

Eduskunnan suuren valiokunnan pohjoissavolaiset kansanedustajat epäilevät molemmat Kreikan kykyä toteuttaa vaikeita uudistuksia. Hallituspuolue keskustan Elsi Katainen kuitenkin tukee lainapakettia, oppositiopuolue kristillisdemokraattien Sari Essayah pitää Kreikan eroa eurosta parempana vaihtoehtona.

Elsi Katainen
Suuren valiokunnan jäseniä ennen kokouksen alkua.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (3. oik.) ja muita valiokunnan jäseniä ennen kokouksen alkua eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 10. heinäkuuta 2015. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Savo-Karjalan edustajat eduskunnan suuressa valiokunnassa ovat eri linjoilla Kreikan tukipaketista.

Torstain suuren valiokunnan aamupäivällä alkaneessa kokouksessa päätetään Suomen kanta siihen, jatketaanko Kreikan kanssa neuvotteluja kolmannesta lainapaketista.

Keskustan kansanedustaja Elsi Kataisen mielestä lainaneuvotteluiden jatkaminen on huonoista vaihtoehdoista paras.

– Tämä kolmas tukipaketti on näistä huonoista vaihtoehdoista se, jonka mukaan kannattaa edetä. Edellyttäen, että Kreikka todellakin osoittaa uskottavuutta siihen sitoutumiseen, mitä muutoksia sen täytyy tehdä, Katainen painottaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah on eri linjoilla. Hän arvioi, että Kreikan väliaikainen ero eurosta voisi loppujen lopuksi olla maalle kaikista paras ratkaisu.

– Minusta olisi tietyllä tavalla oikeudenmukaista ja demokratian mukaista, että Kreikka päästettäisiin eroamaan eurosta ja he saisivat toteuttaa, onko se sitten viiden tai kymmenen vuoden ajan, sellaista politiikkaa kuin itse haluavat. Sen jälkeen voitaisiin harkita, onko maa eurokuntoinen, Essayah toteaa.

Usko Kreikkaan horjuva

Kristillisdemokraatit eivät Essayahin mukaan kannata Kreikan lisätukea, koska luottamus Kreikan hallituksen kykyyn toteuttaa uudistuksia on heikko.

– Kristillisdemokraatit toivat jo viime sunnuntain kokouksessa esille oman esityksen. Me emme tässä tilanteessa, kun luottamus Kreikkaan on entistä epävarmempaa, pidä järkevänä tukea lisärahoittamista, Essayah kommentoi.

Myös Kataisen usko Kreikan hallitukseen horjuu.

– Jos pääministeri Tsipras sanoo, että hän ei usko tähän pakettiin itse, niin eihän se tietenkään luottamusta ja uskottavuutta kasvata, Katainen toteaa.

Katainen: Hallituksen rivit yhtenäiset

Essayah ja Katainen arvioivat, että kokouksesta tulee pitkä ja keskustelusta vilkas.

Katainen arvioi, että päätöksenteko voi vaatia äänestyksiäkin. Hän uskoo hallituksen seisovan yhtenä rintamana tukipaketin takana.

– Minusta koko tämän ajan hallituksen rivit ovat olleet yhtenäiset. Jonkinlaisia painotuseroja on ollut ilman muuta erityisesti perussuomalaisten suunnasta. En todellakaan usko, että tämä hallituksen rivejä mitenkään heikentää.