Hyppää sisältöön

Näillä vinkeillä pilaat saunanautintosi

Saunoja Ville Kinnunen ja saunat kaukaa kiertävä Miia Roivainen listasivat takuuvarmat vinkit huonoihin löylyhetkiin.

Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

1. Jätä sauna kylmäksi

Saunanautinto on varmasti pilalla, jos löylyt ovat liian kylmät. Älä lämmitä kiuasta tarpeeksi, vaan aloita saunominen vähän etuajassa, silloin kun "on se jo tarpeeksi lämmin". Kun rupeat mättämään vettä puolilämpimään kiukaaseen, pilaat saunanautinnon varmasti sekä itseltäsi että muilta jälkeesi tulevilta saunojilta.

2. Huolehdi huonosta ilmanvaihdosta

Happi loppuu, pyörryttää. Jätä räppänät visusti kiinni, koska saunahan jäähtyy jos sinne pääsee raikasta ilmaa. Missään nimessä ei saunan ovi saa olla ns. helmasta lyhyt, vaan tiukasti umpinainen sen pitää olla. Jos joku menee räppänöitä aukomaan niin ulos se saunasta, jäähdytelköön kartanolla.

3. Hehkuta sauna oikein kuivaksi

No, eipähän ole löysä sihahdus kiukaassa, kun lämmittää öyhyytetään kuusi tuntia ja sitten löylyyn! Joka ei kuumuutta kestä, on sillä muutakin salattavaa. Älä vaan valele löylyhuoneen seiniä vedellä taikka laita vuolukivisiä höyryastioita kiukaalle. Tuhnu tulee semmoisesta löylystä eikä edes nahka korvanlehdistä irtoa.

4. Älä koskaan siivoa saunaa

Ei sitä saunaa tarvi erikseen pestä, jatkuvastihan siellä vettä holvataan. Saippuaa jos roiskahtaa niin sehän vaan pesee lattian ja seinät. Bakteerit kuolevat lämpimässä, jos vain siis älyät lämmittää sen saunan tarpeeksi kuumaksi (kuusi tuntia). Haloista jos roskaa tulee niin sitä mitään kannata siivota, uutta tulee kuitenkin ja saunahan tämä on eikä mikään leikkaussali!

5. Sauno mahdollisimman tiukalla aikataululla

Ei tänne asumaan ole tultu, ripeät löylyt ja pois. Kohta kuitenkin se tympeä, yksinkertainen naapuri tulee saunavuorolle ja kehuu, että taas sata kilometriä hiihdin tuossa vaikka räntää työnti vaakasuoraan. Mökillä jos saunassa lorvii niin jääpi nurmikot leikkaamatta, tiskit tiskaamatta ja halot hakkaamatta.

6. Lauteisiin on turha panostaa

Nuo lauteet on ukki tehnyt ja ne on kaikille välttäneet. Varovasti kun istuu niin kestää ne. Jaa ei kestänyt? Istuit väärin. Jos selkään käypi niin istut liian kauan. Lauteenhan pitää olla kuuma, mielellään niin kuuma, että takamukseen jää jälki.

7. Sammuta valot

Valot kiinni ja heti. Pimeässä saunassa säästyy sähkökin, eikä vieruskavereita tarvitse katsoa yhtään enempää kuin on pakko. Missä kiuas?

8. Sauna sopii tilaan kuin tilaan

Täti se poltti kerran ihtensä tuossa pahasti, van mahtuu siitä kiukaan edestä kun silleen sivuittain kulkee. Tätä jos laajentamaan lähtee niin joku juoruaa rakennustarkastajalle ja se purattaa koko saunan pois. Eikä me saunaan haluta liikaa porukkaa. Saattavat vaikka sotkea.

9.  Koristele ja täytä sauna tarpeellisilla esineillä

Kaikilla pitää olla ainakin saunatyyny, saunahattu ja käsin kirjailtu pefletti. Kiukaan päällä on pakko olla se tuttavaperheeltä joululahjaksi saatu pulputtava kivikoriste ja lämpömittarissa mielellään naseva, peikkokuvalla koristettu teksti. Ilman saunatonttufiguuria ei voi saunoa.

10. Van se välttää

Lapsen tekemä saunakiulu ja -kauha ovat luottokaverit vuodesta toiseen. Lämpömittariahan ei tarvitse, ketä kiinnostaa paljonko saunassa on lämpöä. Tunteehan sen nahassaan. Pefletti? En tarvitse, tämähän on minun oma sauna. Istukoot muut lattialla. Kiuaskiviä on turha mennä vaihtamaan ja jos lauteiden tukipuu hajoaa, niin mitä sitten. Ei sillä istuta.

BONUS: Unohda lämmittää sauna

Vaatteet pois, saunajuoma auki, kiuluun vettä ja lauteille. Miten tämä sauna on niin viileäksi jäänyt? Jos sauna unohtuukin lämmittämättä, voi istua kylmässä saunassa. Ihan sama, kunhan on saunassa.