Vuokranantaja tiskasi omin luvin, naapuri laski suihkussa kävijöitä – välien selvittelijän puhelin soi tiuhaan

Vuokralaiset ry on vuosien varrella setvinyt mitä erilaisimpia tapauksia. Joskus sukset menevät ristiin naapureilla, välillä asukkaalla ja vuokranantajalla. Syynä saattaa olla niin koira, vedenkulutus, marjapensaat kuin omin luvin asunnossa hääräävä vuokranantajakin.

Kotimaa
Kerrostaloja.
Yle

Vuokralaiset ry:n puhelin pirisee kesällä tiuhaan. Kuukaudessa tulee satoja puheluita, joista liki kolmannes koskee naapurin toimintaa. Yleisimmin valitusten aiheet liittyvät parvekegrillaamiseen tai tupakointiin. Asukkaat haluavat tietää mitä ja kuinka paljon pitää sietää.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo esimerkin, jossa sietokynnys ylittyi reippaasti. Helsingin keskustassa joukko nuoria asui vuokralla kimppakämpässä. Heidän vuokranantajansa oli iäkäs rouva, joka tuli asuntoon omilla avaimilla ja ilman lupaa useita kertoja viikossa. Hän tiskasi nuorten tiskit ja siirsi huonekalut omaa silmäänsä miellyttävään järjestykseen.

– Nuoriso olisi ehkä kestänyt tiskaamisen. He kuitenkin päättivät luopua asunnosta, kun huonekalut vaihtoivat paikkaa useamman kerran viikossa. Tässä tapauksessa vuokranantaja valvoi asuntoa kyllä aivan liian tarkasti ja jopa lainvastaisesti.

Kuinka moni täällä käy suihkussa?

Vuokralaiset ry:n Viita kertoo, että meluongelmista otetaan usein yhteyttä suoraan isännöitsijään tai vuokranantajaan. Toki myös yhdistys saa niihin liittyviä yhteydenottoja.

Yhdessä tapauksessa valitettiin koiran haukkumisesta. Nauhoitteen avulla kuitenkin selvisi, että valittajan lapsi kavereineen oli käynyt heiluttelemassa postiluukkua ja yllyttämässä koiraa haukkumaan.

Yhteydenottoja tulee selkeästä naapurikyttäämisestä. Eräässä tapauksessa naapuri oli huolissaan taloyhtiön vedenkulutuksesta. Hän oli hyvin tuohtunut, kun poikaystävä kävi tyttöystävänsä asunnossa suihkussa. Hän oli saanut selville, että asuntoon maksetaan vain yhden henkilön vesimaksu.

– Rouva oli mennyt suihkun ääneen kuultuaan soittamaan ovikelloa. Hän kysyi, että käykös täällä suihkussa yksi vai kaksi henkilöä.

– Tässä kohdassa asukas soitti meille äärettömän tuohtuneena. Hän ihmetteli, minkä takia naapurille oli kerrottu vesimaksujen määrästä ja kysyi, pitääkö hänen kertoa, kuka hänen asunnossaan käy suihkussa ja milloin. Vastaus oli: ei tarvitse.

Omakotitalossa omat murheensa

Asunto-osakeyhtiöiden ohella ristiriitoja syntyy myös omakotitaloissa. Viita kertoo, että keskustelua aiheuttaa usein esimerkiksi pihamaalla kasvava marjasato.

Vuokranantaja on tyypillisesti hoitanut pensaita – ja haluaa tällä perusteella sadon itselleen. Vuokralaisella voi olla asiasta täysin eri näkemys: oman pihan marjat kuuluvat asukkaalle. Viita toteaa, että tämäntyyppisistä asioista kannattaa jutella jo vuokrasopimusta tehtäessä.

Viita muistaa omakotitaloasumisesta yhden erityisen ikävän tapauksen, jossa vanha pariskunta alivuokrasi kotiaan. Rouva pääsi liikkumaan ainoastaan pyörätuolilla.

– Alivuokralainen siirteli pyörätuolia pitkin pihaa. Rouva ei koskaan päässyt yksin ulos ilman, että puoliso kävi hakemassa pyörätuolin pihalta. Se oli semmoinen ikävänpuolinen juttu.