1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TEM: Fennovoiman kroatialaiskumppani ei täytä kotimaisuusehtoa

Fennovoiman uusi kroatialaiskumppani Migrit Solarna Energija ei täytä hallituksen asettamaa kotimaisuusehtoa, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ydinvoimahanke olisi kaatunut.

Migrit Energijan toimisto kerrostalon alakerrassa Kroatian Zagrebissa 1. heinäkuuta. Kuva: Petra Autio / Lehtikuva

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa, ettei Fennovoiman uusi kroatialaiskumppani Migrit Solarna Energija täytä hallituksen asettamaa kotimaisuusehtoa.

Ministeriön ilmoitus on Fennovoimalle dramaattinen, sillä ilman kroatialaista energiayhtiö Migritiä Fennovoiman kotimaisuusaste laskee hieman alle 55 prosenttiin.

Hallitus kuitenkin vaatii, että ydinvoimalan omistuksen on tultava 60 prosenttisesti kotimaasta. Kotimaalla edellisen ja nykyisen hallituksen mukaan tarkoitetaan EU- tai EFTA-alueelta tulevia omistajia. EFTA-alueeseen kuuluvat EU-maiden lisäksi Sveitsi, Liechtenstein, Islanti ja Norja.

Kotimaisen omistusasteen painuminen alle tavoitetason ei kuitenkaan tarkoita ministeriön mukaan sitä, että ydinvoimahanke olisi itsessään kaatunut.

Elinkeinoministeri Olli Rehn on aiemmin todennut Ylen haastattelussa, että muille kotimaisille omistajille ovi on auki niin kauan, kun hankkeen kotimaisuusasteen toteutumista tarkastellaan ministeriössä.

Yksi mahdollinen uusi kotimainen omistaja voi olla energiayhtiö Fortum, jonka osallistumisesta ydinvoimalahankkeeseen on arvuuteltu aina joulukuun alusta lähtien.

Fortum tiedotti joulukuussa, että se voi osallistua Fennovoiman ydinvoimalaan korkeintaan 15 prosentin osuudella. Fortumin osallistuminen riippuu yhtiöjärjestelyistä Luoteis-Venäjällä, jossa sen pitäisi saada haltuunsa enemmistöosuus alueellisen energiayhtiön vesivoimatuotannosta.

Järjestelyssä valtiollinen energiayhtiö Rosatom tulisi vesivoimayhtiöön vähemmistöosakkaaksi. Energiayhtiö Gazprom puolestaan luopuisi vesivoimatuotannostaan ja keskittyisi alueella lämpöliiketoimintaa.

Fortumista on aiemmin sanottu, että sopimus on kokonaisuus. Jos yritysjärjestelyä Venäjällä ei saada aikaiseksi, Fortum ei osallistu Fennovoima-hankkeeseen.

Fortum järjestää huomenna osavuosikatsauksen, jossa yhtiö varmasti kertoo, miten neuvotteluissa on edetty.

**Katso myös: **Listaus Fennovoima-uutisista