1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ravustuskausi alkaa laihalla saaliilla – viileät vedet hidastavat saksiniekan kasvua

Viileät vedet ovat hidastaneet ravun kuoren vaihtoa ja kasvua. Rapusaalis saattaa jäädä jopa puoleen tavallisesta.

Kotimaan uutiset
Täplärapu miehen kädessä
Antti Palomaa / Yle

Ravustuskausi alkaa hiljaisena, arvioi Raputietokeskuksen asiantuntija Japo Jussila. Viileä kesä on hidastanut ravun kuoren vaihtoa ja kasvua.

– Kuoren vaihto käynnistyy, kun veden lämpötila on +15 astetta. Mutta näin viileässä vedessä toiminta etenee hitaasti. Veden lämpötilan pitäisi olla +20 astetta, kertoo Raputietokeskuksen asiantuntija Japo Jussila.

Rapu hakee lämpimiä pintavesiä. Muutamat lämpimät päivät saivat pintavesien lämpötilan nousemaan parilla asteella, mutta voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vedet, ja pintavesi on jälleen viilentynyt.

– Myös osa rapunaaraista kantaa vielä mätiä, joten nekään eivät ole vielä liikkeellä. Hyvin harvinaisia ovat nämä kesät, jolloin vesi ei lähde lämpenemään ollenkaan, ihmettelee Jussila.

Normaalina kesänä rapu saattaa vaihtaa kuoren kaksikin kertaa ennen ravustuskauden alkua. Kuoren vaihdon jälkeen rapu kasvaa sentin pari pidemmäksi. Syötävän ravun alamitta on ollut perinteisesti noin 10 senttiä. Pienemmästä ravusta ei riitä syötäväksi.

– Jos rapu ei ole vaihtanut kuortaan, on nyt pyydystettävä saalis käytännössä niitä rapuja, jotka jäivät viime kesänä pyytämättä, sanoo Jussila.

Rapusaalis saattaa jäädä puoleen

Rapusaalis on vuosittain keskimäärin 4–6 miljoonaa kappaletta. Näistä pääosa on täplärapuja ja loput jokirapuja. Puolet saaliista on ammattimaisten pyytäjien pyydystämää ja puolet harrastusravustajien saalista.

Raputietokeskuksen mukaan saalis jää nyt todennäköisesti huomattavasti tavallista pienemmäksi.

Saalis saattaa jäädä jopa puoleen aikaisemmasta.

Japo Jussila

– Saalis saattaa jäädä jopa puoleen aikaisemmasta. Tosin rapusaaliin ennustaminen on yhtä epävarmaa kuin sään ennustaminen, naurahtaa Jussila.

Raputietokeskus on tehnyt koeravustuksia Savossa Kuopion ympäristössä, Kanta-Hämeessä ja Saimaalla. Tilanne on samantyyppinen koko maassa, vaikka vesialuekohtaisia eroja toki on.

– Pienemmät vedet ovat todennäköisesti lämmenneet paremmin, arvioi Jussila.

Heinäkuun 21. päivänä, eli ensi tiistaina, alkava ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapukauppa kuitenkin loppuu tavallisesti viimeistään syyskuun puolivälissä ja sesonki kestää korkeintaan kaksi kuukautta.

Koeravustusten perusteella suurimmat rapujuhlat saatetaan pitää vasta elokuun lopussa tai syyskuun alussa.

– Ravustuskauden alku on yleensä kiihkeää aikaa. Raputilauksia on jo tehty. Mutta ravun tulo ei nyt ole kovin massiivista, varoittaa Jussila.

Lue seuraavaksi