Sinilevät vähenemään päin Kaakkois-Suomessa

Kaakkois-Suomen järvistä on tällä viikolla tehty edellisviikkoa vähemmän sinilevähavaintoja. Sään vaihtuessa tilanne voi muuttua nopeastikin.

levät
Sinilevää järvessä
Yle

Viileän sään johdosta sinilevähavainnot ovat vähentyneet tällä viikolla Kaakkois-Suomessa. Etelä-Karjalan vakituisista leväseurantapaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä levää on erittäin runsaasti, mutta tämä on jokakesäinen ilmiö jo usealta vuodelta.

Itäisellä Suomenlahdella on puolestaan tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Haapasaaren vakituisella leväseurantapaikalla. Levää oli hieman veteen sekoittuneena.

Muilta vakituisilta seurantapaikoilta levästä ei tehty havaintoja.

Joitakin yleisöhavaintoja sinilevästä on tehty

Yleisöilmoituksia sinilevästä on tullut Pien-Saimaalta Lappeenrannan Huhtiniemestä. Myös Hurpun merivartioaseman satamassa Virolahdella oli vähän levää.

Viime viikolla järvillä havaitut runsaammat sinileväesiintymät ovat sekoittuneet syvempiin vesikerroksiin. Sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin säiden vaihdellessa. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevä nousee pintaan ja voi kasautua rannoille.

Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä noin 17-20 astetta ja Haminan rannikon edustalla noin 17 astetta. Vesi on hieman tavanomaista viileämpää.