1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fennovoima

Rehn Fennovoiman kroatialaissijoittajasta: Migritin jäljet johtavat Venäjälle

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti aiemmin torstaina, ettei Fennovoiman uusi kroatialaiskumppani Migrit Solarna Energija täytä rakennuslupahakemuksen kotimaisuusehtoa. Fennovoimalla on kolme viikkoa aikaa hankkia kotimaisuusasteen täyttävä sijoittaja.

Elinkeinoministeri Olli Rehn. Kuva: Yle

Ministeriön selvityksissä ei ole saatu varmuutta siitä, että määräysvalta Migritissä on tosiasiallisesti tahoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU- tai EFTA-maiden alueella, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

– Selvityksestä käy selvästi ilmi, että taustat eivät ole kiistattomasti näillä alueilla. Vaikuttaa siltä, että kroatialaisyhtiön taustalla on venäläisiä rahoittajia, sanoo Rehn.

Ministeri ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko takana venäläinen energiayhtiö Rosatom, joka on myös Fennovoiman osakas, ja ydinvoimalan laitetoimittaja.

– Meillä ei ole siitä selkeää tietoa.

Eduskunnan periaatepäätöksen mukaan Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalan omistuksen on tultava 60 prosenttisesti kotimaasta eli EU- tai EFTA-alueelta.

Työ- ja elinkeinoministeriö (siirryt toiseen palveluun) tiedotti aiemmin torstaina, ettei Fennovoiman uusi kroatialaiskumppani Migrit Solarna Energija täytä hallituksen asettamaa kotimaisuusehtoa.

Ovi vielä auki kolme viikkoa, esimerkiksi Fortumille

Ministeriön mukaan kotimaisen omistusasteen painumisen alle ehdon ei kuitenkaan tarkoita, että koko ydinvoimahanke kaatuisi.

TEM on konsultoinut asiassa oikeuskanslerinvirastoa, ja heidän tulkinnan mukaan rakentamislupahakemukseen liittyvä prosessi on auki siihen saakka, kunnes asia menee valtioneuvoston käsittelyyn.

Olli Rehnin mukaan hallitus käsittelee asiaa elokuun 6. päivä eli Fennovoimalla on kolme viikkoa aikaa hankkia kotimaisuusasteen täyttävä sijoittaja.

– Jos tässä tulee valmisteluaikana vielä mukaan uusia, relevantteja ja sitoutuneita kotimaisia omistajia, kuten Fortum, niin silloin asiaa harkitaan yhteiskunnan kokonaisedun nimissä. Kyse on pitkälti siitä, liikahtaako vesivoimakauppa Venäjällä Gazpromin ja Fortumin välillä, toteaa Rehn.

Rosatomin kanssa muodostettava vesivoimayhtiö on ehtona Fortumin osallistumiselle Fennovoiman ydinvoimalaan.

Fortum kertoi kesäkuussa, ettei venäläisen alueellisen energiayhtiön TGC-1:n kanssa ole päästy sopimukseen. Toinen venäläinen energiäjätti Gazprom luopuisi samalla vesivoimastaan ja keskittyisi lämpöliiketoimintaa.

Fortum oli valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimalaan enintään 15 prosentin osuudella, mikä olisi täyttänyt kotimaisuusehdon. Fortumin mukaan ilman vesivoimasopimusta ei tule ydinvoimasopimusta.

**Katso myös: **Listaus Fennovoima-uutisista

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.