Putin: Malesialaiskoneen turman tutkinta YK-tuomioistuimessa olisi haitallista

Yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN kertoi aiemmin torstaina, että alustavan onnettomuusraportin mukaan todisteet viittaavat siihen, että Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat malesialaisen matkustajakoneen alas BUK-ohjuksella.

Ulkomaat
Australialainen ja hollantilainen tutkija onnettomuuskoneen osan äärellä.
Australialainen ja hollantilainen tutkija onnettomuuskoneen osan äärellä lähellä Hraboven kylää 1. elokuuta.Igor Kovalenko / EPA

Ukrainan ilmatilassa alasammutun malesialaiskoneen turman tutkinta YK- tuomioistuimessa olisi ennenaikaista ja haitallista, Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut. Putin keskusteli asiasta puhelimitse Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa torstaina.

Uutistoimisto AP:n diplomaattilähde YK:ssa kertoi kolmisen viikkoa sitten, että alas ampumista tutkivat viisi maata aikovat ehdottaa kansainvälisen tuomioistuimen perustamista tuomitsemaan ampumisesta vastuussa olevat. Onnettomuutta tutkivat Australia, Malesia, Ukraina, Hollanti ja Belgia.

Hollannin pääministerin Mark Rutten mielestä YK-tuomioistuin olisi paras takuu kaikkien maiden yhteistyöstä oikeuden takaamiseksi uhrien perheille. Putin vastustaa ehdotusta, vaikka hän korostaa, että kaikkien päätösten ja tutkimusten täytyy olla perinpohjaisia, objektiivisa ja itsenäisiä.

Putin on myös arvostellut median tiedonvälitystä matkustajakoneturmasta politisoituneeksi. Yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN kertoi aiemmin torstaina, että hollantilaisen tutkijaryhmän alustavan onnettomuusraportin mukaan todisteet viittaavat siihen, että Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat malesialaisen matkustajakoneen alas BUK-ohjuksella.

Venäjä on jo aiemmin kiistänyt teorian ja väittänyt, että Ukrainan joukot ampuivat matkustajakoneen alas. Ukrainan hallitus on puolestaan kiistänyt Venäjän väitteen.

Huomenna heinäkuun 17. päivänä tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun malesialaiskone hajosi kappaleiksi Ukrainan ilmatilassa. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass