Valkoposkihanhien ampumislupa evättiin – koirat ja kaasupanokset käyttöön

Asikkalan kunta sai Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luvan hätistellä valkoposkihanhia uimarannalta. Vastaavia lupia on myönnetty aiemmin muutama muun muassa pääkaupunkiseudulle.

Kotimaa
Valkoposkihanhen jätöksiä Vääksyn uimarannalla.

Asikkala ei saa lupaa ampua suosittua uimarantaa vallanneita valkoposkihanhia. Varsinais-Suomen ELY-keskus katsoo, että Asikkalan Vääksyssä ei ole vielä yritetty riittävästi vaihtoehtoisia keinoja.

Lisäksi noin 50 hanhen parvi on huomattavasti pienempi kuin monella muulla paikkakunnalla.

– Hanhimäärät eivät olleet läheskään niin suuria kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Katsottiin, että kun aiemminkaan lupia ei ole myönnetty, niin ei tässäkään tapauksessa ole syytä lupaa myöntää, suunnittelija Ville Vasko Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Asikkalaan myönnetään kuitenkin valkoposkihanhien pelottelu- ja häirintälupa.

– Muutamia hätistelylupia on myönnetty aiemminkin muun muassa Helsingin ja Turun seudulle. Ampumislupia ei ole myönnetty mihinkään, Vasko korostaa.

Hätistelykeinoja voi yrittää keksiä lisää

Hätistelykeinot vaihtelevat koirien käyttämisestä paukkuviin kaasupanoksiin.

– Keinoja voi aina yrittää keksiä lisää. Mutta ilmeisesti nämä keinot ovat auttaneet, kun uusia lupia ei ole enää jouduttu myöntämään. Taien osaa sanoa, onko ongelma vain hyväksytty, pohtii suunnittelija Vasko.

Kun aiemminkaan lupia ei ole myönnetty, niin ei tässäkään tapauksessa ole syytä lupaa myöntää.

Ville Vasko

Asikkalan tekninen johtaja on ratkaisuun pettynyt. Hänen mukaansa kunnassa on jo kokeiltu hätistelyä sekä ihmisten että koirien voimin.

– Turhalta tuntuu, tiivistää tekninen johtaja Harri Hirvonen pettyneenä.

Mikäli ongelma jatkuu ensi keväänä, Asikkala saattaa hakea ampumislupaa uudelleen.

– Pakkohan meidän on! Hirvonen huudahtaa.