1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuokra-asuntojen markkinat kuumimmillaan – tarjolla on isoa ja kallista

Oppilaitosten opiskelijavalinnat ovat saaneet jälleen vuokra-asuntomarkkinat kuumenemaan. Etelään opiskelemaan tulevan kannattaa toimia nopeasti. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on nyt hyvin tarjolla uusia vuokrakohteita, mutta opiskelijoita ne eivät välttämättä lohduta.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Vuokra-asuntojen haku on vilkastunut kesäkuun puolelta alkaen sitä mukaa, kun oppilaitosten pääsykokeiden tuloksia on alettu julkaista. Kiivas asunnonetsintä jatkuu pitkälle elokuuhun.

Vuokra-asunnon löytäminen saattaa vaatia lukuisia käyntejä asuntoesittelyissä ja monien asuntohakemusten tekemistä. Vuokra-asuntojen välittäjät neuvovat lähtemään nopeasti liikkeelle, olemaan aktiivinen ja tavoittelemaan mieluummin useampaa asuntoa samaan aikaan kuin yrittää saada vain sitä kaikkein haluttavinta.

Selvästi suurinta kysyntä on aina Helsingin keskustan pienistä asunnoista. Helpompaa on saada asunto, jos tyytyy sijaintiin vähän kauempana.

– Jos pystyy lähtemään pois ratikkareiteiltä tai esimerkiksi junaradan varteen Espoo – Vantaa -alueelle, niin tarjonta lisääntyy ihan selvästi, sanoo yksikönjohtaja Nina Stenberg Realia Asuntovuokrauksesta.

Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt Helsingin keskustan ulkopuolella

Vuokra-asuntojen tarjonta on pysynyt ennallaan Helsingin keskustassa, mutta esimerkiksi Espoossa ja Vantaallla on tarjolla paljon uusia vuokra-asuntoja, kertoo Stenberg. Ongelmana on kuitenkin se, että uudiskohteet ovat pääasiassa isompia asuntoja, joiden vuokrat kohoavat opiskelijoiden ulottumattomiin.

Uudet vuokrakohteet vastaavat paremmin perheasuntojen kysyntään, joka sekin on vilkkaimmillaan loppukesästä. Vuorkaturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan perheet haluavat järjestää asuntoasiat kuntoon kesällä, koska eivät muuta mielellään kesken kouluvuoden.

Metsolan mukaan perheasuntojen tarjontaa helpottaa uustuotannon lisäksi se, että isojen perheasuntojen myynti on vaikeutunut.

– Osa asuntojen myyjistä päätyy vuokraamaan asunnon ainakin joksikin aikaa mieluummin kuin laskee hintaa, ja tämä on lisännyt perheasuntojen määrää vuokramarkkinoilla, sanoo Metsola.

Kimppa-asuminen on nouseva trendi

Kun pienten keskusta-asuntojen saaminen on vaikeaa ja vuokrat kalliita ovat opiskelijat ja nuoret työssäkäyvätkin ryhtyneet vuokraamaan isompia asuntoja kaveriporukoilla, kertoo Stenberg.

– Jos esimerkiksi kaksi henkilöä vuokraa pienen kolmion, niin molemmille tulee omat makuuhuoneet ja sitten  yhteiset tilat, niin siinä jonkun verran voi säästää vuokrastakin, Stenberg vinkkaa.

Nousevaksi ilmiöksi asunnonetsinnässä on tullut myös sosiaalisen median käyttö. Sitä kautta voi löytää esimerkiksi sellaisia asuntoja, jotka eivät ole vielä ehtineet tai eivät tulisikaan julkisesti tarjolle. Myös vuokravälittäjät ovat löytäneet sosiaalisen median ja markkinoivat kohteitaan myös sitä kautta.