Euroryhmä hyväksyy Kreikan lainaneuvottelujen aloittamisen

Kreikan parlamentti hyväksyi viime yönä kaikki ennakkoehdot, jotka eurohuippukokous sille maanantaina asetti.

Ulkomaat
Espanjan talousministeri Luis de Guindos (vas.), Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson ja Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.)
Stephanie Lecocq / EPA

Euroryhmän ministerit ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen siitä, että lainaneuvottelut Kreikan kanssa voidaan aloittaa. Kreikan parlamentti hyväksyi viime yönä kaikki ennakkoehdot, jotka eurohuippukokous sille maanantaina asetti, jotta neuvottelut kolmannesta lainapaketista voidaan aloittaa.

– Neuvottelujen aloittaminen on tärkeä askel. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että hyväksymme Kreikalle uuden rahoituspaketin. Troikka-instituutiot aloittavat nyt neuvottelut eurohuippukokouksessa päätettyjen tiukkojen ehtojen mukaisesti, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi.

– Kreikan hallituksen sitoutuminen ohjelmaan ja sen tinkimättömään toimeenpanoon on aivan välttämätöntä maan selviytymiseksi vaikeasta tilanteestaan.

Euroryhmän ministerit pitivät puhelinkokouksen tänään torstaina. Komissio valtuutetaan aloittamaan lainaneuvottelut Kreikan viranomaisten kanssa yhteistyössä Euroopan keskuspankin (EKP) ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kanssa. Samassa yhteydessä euromaiden pysyvä rahoituslaitos Euroopan vakausmekanismi (EVM) aloittaa tekniset neuvottelut Kreikan viranomaisten kanssa mahdollisen lainasopimuksen muista ehdoista.

Virallinen periaatepäätös neuvottelujen aloittamisesta ja väliaikaisesta rahoituksesta tehdään EVM:ssä huomenna perjantaina, kun muun muassa Saksan parlamentti on ottanut kantaa asiaan. Liittokansleri Angela Merkel sanoi jo huippukokouksen jälkeen suosittelevansa ratkaisun hyväksymistä.