Kassan kilkatusta ja tunnettavuuden kasvua – "Kuhmo oikeastaan herää henkiin kesällä"

Kuhmon Kamarimusiikki vilkastuttaa kaupankäyntiä. Monet paikalliset yritykset hierovat parin viikon aikana ison osan koko vuoden liikevaihdostaan. Samalla Kuhmon ja kuhmolaisten tuotteiden tunnettavuus kasvaa.

ilmiöt
Myyjä kahvilan tiskin edessä.
Kaesan kotileipomon yrittäjä Marianne Huusko kertoo, että rönttöset maistuvat myös kansainvälisille vieraille.Tiia Korhonen / Yle

Kuhmon Kamarimusiikki on paikallisille yrityksille merkittävä. Heinäkuun lomasesongin lisäksi kaupunkiin tulee paljon kamarimusiikkivieraita kotimaasta ja ulkomailta. He viipyvät Kuhmossa viikon tai jopa kaksi, mikä näkyy kaupankäynnissä ja liikkeissä.

– Kuhmo oikeastaan herää henkiin kesällä. Olen sanonut joskus leikillisesti, että kun olisi tammikuussa tämmöistä ja kesällä vielä vilkastuisi, niin hyvä olisi, myhäilee huoltoasema Nesteen yrittäjä Pentti Salmela.

Kuhmossa on Salmelan mukaan tehty paljon töitä sen eteen, että tapahtumasta saataisiin pidempiaikainen. Kamarimusiikkiviikkojen ympärille on tuotu paljon lisää tapahtumia. Venyttäminen on kannattanut.

– Ehdottomasti on kannattanut. Jos kaikki tapahtumat olisivat pelkästään kahden viikon aikana, niin emme pystyisi palvelemaan ihmisiä. Yrittäjät eivät jaksaisi eivätkä asiakkaat saisi sellaista palvelua kuin pitäisi.

Monet vieraat ovat entuudestaan tuttuja

Huoltoasemalla käy yrittäjä Pentti Salmelan mukaan paljon perinteisiä kamarimusiikkivieraita, jotka tulevat vuodesta toiseen. He tilaavat autollensa huollon etukynteen ja käyvät tervehtimässä tuttuja yrittäjiä ja myyjiä huoltoasemalla. Käytännössä yritykset tekevät heinäkuussa ison osan koko vuoden liikevaihdostaan.

Huoltoaseman yrittäjä Pentti Salmela ja myyjä Olga Heikkinen.
Monet kamarimusiikkivieraat ovat jo tuttuja, kertoo huoltoaseman yrittäjä Pentti Salmela. Hänen vierellään on myyjä Olga Heikkinen.Tiia Korhonen / Yle

– Meillä heinäkuun liikevaihto on kolminkertainen verrattuna tammikuun liikevaihtoon. Heinäkuuksi on palkattu seitsemän kesätyöntekijää. Kuhmolaiset nuoret saavat töitä, ja tämän homman kun kuukaudessa oppii, niin sitten pärjää elämässä lopun hyvin näillä taidoilla, Salmela vakuuttaa.

Rönttönen maistuu myös kansainvälisille vieraille

Kuhmon keskustassa olevalle Kaesan kotileipomolle Kamarimusiikki on tänä vuonna tapahtumana uudenlainen, koska leipomo ja kahvila ovat uudessa paikassa. Yrittäjä Marianne Huuskon mukaan tapahtuma näkyy kuitenkin selvästi asiakasmäärinä, jonoa on konserttien välillä ovelle saakka.

Ihana palaute oli yhdeltä asiakkaalta, joka sanoi, että jonot ovat koko ajan pitkät, mutta onneksi ne liikkuvat myös vauhdilla eteenpäin.

Marianne Huusko

– Ihana palaute oli yhdeltä asiakkaalta, joka sanoi, että jonot ovat koko ajan pitkät, mutta onneksi ne liikkuvat myös vauhdilla eteenpäin. Vaikka porukkaa on töissä, niin silti välillä kassa pääsee ruuhkautumaan. Meillä parin viikon myynti on paljon suurempi kuin normaalisti, tapahtuma on tärkeä Kuhmolle ja myös meille tunnettavuuden takia.

Kaesan kotileipomo tunnetaan muun muassa rönttösistään. Ne maistuvat Huuskon mukaan myös kansainvälisille vieraille.

– Ehkä se on ihan kansainvälinen ilmiö, että ihmiset ovat kiinnostuneita paikallisista raaka-aineista ja tuotteista. Esimerkiksi meidän leipävalikoima herättää paljon kiinnostusta, mutta tokihan rönttönen on tunnetuin. Myymme niitä muikkurönttösistä lähtien, mutta nimenä rönttönen on varmasti sellainen, mikä muistetaan helposti.