1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman kesäkeittiö: Venäläinen kesäkeitto syntyy kaljasta ja makkarasta

Keitot ovat venäläisen keittiön perusta säällä kuin säällä, mutta kesähelteillä Venäjällä on perinteisesti lusikoitu kylmiä keittoja. Maineikkain kaikista on kotikaljaan tehtävä kylmä kaljakeitto eli okroshka.

Kesäruokaa Moskovassa.
Nadja Titova valmistaa okroshkan tuoreista vihanneksista, yrteistä ja kaupan kotikaljasta.

Keitot ovat venäläisen keittiön perusta säällä kuin säällä, mutta kesähelteillä Venäjällä on perinteisesti lusikoitu kylmiä keittoja. Hellepäivään helpotusta tuo niin kylmä punajuurikeitto kuin suolaheinistä keitetty vihreä borssikin, mutta maineikkain kaikista on kotikaljaan tehtävä kylmä kaljakeitto eli okroshka.

Helposti valmistettava okroshka on tyypillinen kotiruoka, jota tarjoillaan kesäaikaan myös monissa ravintoloissa ja kahviloissa. Ruokalajin suosiota kertoo myös se, että venäläisissä ruokakaupoissa on nykyään myynnissä kaljakeittoa varten valmiiksi pilkottuja aineksia ja varta vasten okroshkaan tarkoitettua kotikaljaa.

Erilaisia okroshka-reseptejä on lukuisia, mutta tärkeimmät aineosat ovat pieniksi pilkotut kasvikset ja tuoreet yritit sekä venäläisten kotikalja kvassi. Kotikaljan voi halutessa korvata kefiiri-maitojuomalla. Ruoasta saa kasvisversion jättämällä pois nakit ja makkarat. Keitto nautitaan Venäjällä perinteisesti alkuruokana smetanan ja tumman leivän kera.

Okroshka maistuu joko makkaralla tai ilman. Päälle lisätään perinteisesti smetanaa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Lisää reseptejä maailmalta:

Klassinen pasta alla checca Italiasta

Aito saksalainen perunasalaatti

Libanonilaiset shis tawouk -grillatut kanavartaat ja fattush-salaatti

Kiinalainen kurkkusalaatti