Vapaaehtoinen huumetyö vastatuulessa pohjoisessa

Pohjois-Suomessa huumeiden vastainen vapaaehtoistyö on paikoin tiukoilla huonon taloustilanteen takia. Esimerkiksi huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä kanssa toimiva Irti huumeista -yhdistys kertoo toiminnan hiipuneen, sillä rahoitusta on yhä vaikeampi saada.

Kotimaa
Irti Huumeista ry:n juliste
Niko Mannonen / Yle

Yhdistysten tekemä huumeiden vastainen vapaaehtoistyö on paikoin tiukoilla huonon taloustilanteen takia. Esimerkiksi Irti huumeista -yhdistys on joutunut irtisanomaan ainoan palkatun työntekijänsä Pohjois-Suomessa, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sami Räsänen kertoo.

– Tämä on äärimmäisen ikävä tilanne, mutta pohjoisen alueen kuntien rahoitus eivätkä yksityisten tai firmojenkaan rahoitukset riitä siihen, että meillä on pohjoisessa palkattu henkilö. Pohjoisen vapaaehtoistoiminta on hiipunut, koska tämä palkattu henkilö ei siellä enää vaikuta. Teemme kaikkemme, että saisimme vapaaehtoistyön elvytettyä ja ryhmät pyörimään, Räsänen sanoo.

Teemme kaikkemme, että saisimme vapaaehtoistyön elvytettyä ja ryhmät pyörimään.

Sami Räsänen

Yhdistyksen pyörittämät, huumeiden käyttäjien läheisille tarkoitetut tukiryhmät ovat olleet pohjoisessa Räsäsen mukaan yksi tärkeimmistä toimintamuodoista. Nyt näitä ryhmiä on jouduttu laittamaan tauolle ja pohjoisen toiminta siiretty Vaasan aluekoordinaattorin pyöritettäväksi.

Vapaaehtoisia ei tahdo aina saada

Irti huumeista ry:llä on Suomessa 120-150 vapaaehtoista.

– Pohjois-Suomessa on aika vähän vapaaehtoisia suhteessa alueen kokoon, Räsänen laskee.

Vapaaehtoisia on toisinaan vaikea saada mukaan huumeiden vastaiseen työhön.

– Ihmiset ajautuvat ehkä toisentyyppisiin järjestöihin. Huumet eivät ole niin vetovoimainen alue, Räsänen pohtii.

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän EHYT ry:n Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Sinikka Korpela on huolissaan suuntauksesta.

– Irti huumeista ry:n tilanne huolestuttaa, koska tarvetta palveluille olisi. Tuollainen yhdistys ei voi toimia vain vapaaehtoisvoimin.

EHYT ei ole toistaiseksi kärsinyt talousvaikeuksista.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä avustukset ovat pienentyneet tai sitten ne ovat pysyneet ikuisuuksia samalla tasolla.

Sinikka Korpela

– Meillä on nyt ihan hyvä tilanne. Toki olemme riippuvaisia Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksesta. Jos se muuttuu, olemme vaikeuksissa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä avustukset ovat pienentyneet tai sitten ne ovat pysyneet ikuisuuksia samalla tasolla. Tämä on haaste, Korpela pohtii.

Palveluja kiinni kesällä

Sinikka Korpelan mukaan pohjoisessa on toistakymmentä EHYT ry:n jäsenjärjestöä, joiden toiminta on yleensä pienimuotoista.

Kesällä monessa kunnassa huumeiden käyttäjille tarjottavat palvelut supistuvat. Esimerkiksi A-klinikat ovat monessa kunnassa kesäaikaan kiinni. Myös järjestöväki on monin paikoin kesälomalla.

– Hoidoissa on notkahdus kesän aikaan. Moni järjestö paikkaakin vapaaehtoistyöllä tai palkallisten henkilöiden kautta virallista järjestelmää, Sami Räsänen Irti huumeista -yhdistyksestä sanoo.