Kanit ja sepelkyyhkyt saavat kyytiä – petolinnut menestyvät pääkaupungissa

Petolinnut menestyvät kaupungeissa, koska niissä ravintoa on helposti saatavilla. Sepelkyyhkyt, citykanit ja katoilla pesivät lokit ovat petolintujen herkkua.

Kotimaa
Helsingin Uimastadionilla pesii kanahaukkapariskunta
Kanahaukan tyylikäs lentoonlähtö. Taitaa olla Heikki liikenteessäVesa Marttinen / Yle

Petolinnut menestyvät pääkaupungissa. Suurin syy eri haukkalajien ja huuhkajien menestymiseen urbaanissa ympäristössä on saaliseläinten runsas määrä.

Helsingissä pesii kymmeniä kanahaukkapareja, joista tunnetuimmat lienevät uimastadionin kaksikko Helmi ja Heikki.

Huuhkajien määrä on silti pienentynyt huippuvuosista, koska ihmiset ovat karsineet citykanikantoja metsästämällä. Saattaa olla, että kanikantojen nostaessa päätään myös huuhkaja nähdään jälleen pesimässä kauppakeskuksen katolla.

Oli miten oli, samasta saaliskuormasta syö nykyään entistä useampi lihansyöjä, koska citykettu raitiovaunujen kolkkeen keskellä on nykyään varsin tuttu näky.

– Viikissä on paljon syötävää ja siellä näkee paljon nuoria kanahaukkoja. Varislinnut ja lokit ovat myös tärkeitä ravinnonlähteitä, kertoo Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Lehtiniemi jatkaa, että petolinnun näkee varmimmin talvella saalistamassa kaupungissa, koska silloin maaseudulla saalistaminen muuttuu hankalammaksi.

Turvapaikka ihmisten keskellä

Kaupungin syke houkuttelee petolintuja, koska useiden silmäparien ympäröimänä on turvallista.

– Petolintujen käyttäytyminen on muuttunut. Ne uskaltavat nykyään luottaa ihmiseen. Jos petolintu on luottanut aikaisemmin ihmiseen, niin se ei ole pitkään pysynyt hengissä.

Jos petolintu on luottanut aikaisemmin ihmiseen, niin se ei ole pitkään pysynyt hengissä.

Teemu Lehtiniemi

Lehtiniemi jatkaa, että petolintuviha on vähentynyt Suomessa muutenkin.

– Se näkyy siinä, että kanahaukan pesiä ei ole tuhottu niin paljon. Poikasetkin saavat kasvaa aikuisiksi, koska petolintuviha jää nykyään enemmän aina puheen tasolle.

Suomessa pesii arviolta yli 4000 rauhoitettua kanahaukkaparia. Niistä kymmenesosa pesii Uudellamaalla. Helsingissä pesivien kanahaukkojen määrät nousivat roimasti, kun osia Sipoosta liitettiin pääkaupunkiin vuonna 2009.