Murre istuu lujassa pohjoisen tytössä

Maija Ruokojärvi ei kaihda puhua hoon päältä. Nuoren naisen puhe suorastaan solisee korvissa. Se on niin herkullista. Ja toivottavasti esimerkkinä myös muille nuorille tinkimättömästä tyylistä.

murteet
Maria Ruokojärvi
Maria Ruokojärvi Tiina Rantamartti / Yle

Yle Perämeren kesätoimittaja Maija Ruokojärvi on Kolarista syntyisin. Muutama vuosi sitten hän tuli Tornioon opiskelemaan media-alaa ja kokee sen edelleen omakseen.

Kotiperän murretta Kolarin tyttö ei ole unohtanut, vaan käyttää sitä vahvasti.

– En mie muutakhaan ossaa, niin sitten mie puhun tällä tavalla. En varhman ees ossaa yleiskieltä. Pakko puhua sitä mitä ossaa.

Maijan kotona on aina murteella puhuttu ja sen käyttämiseen on kannustettu.

On mulle sanottu, että älä käytä sitä hoota niin paljon.

Maija Ruokojärvi

– Kyllä sitä muistaa läppinä, että halusin kauheasti kirjekaveria. Vastauksia tuli ja vastasin errääle helsinkiläiselle. Soli kirjottanut kirhjeen slangilla. Mie kirjotin vastauksen slangilla ja ennen lähettämistä pyysin äitiltä, että luekko läpi ennenko lähetän tämän. Äiti sanoi, meän murre on niin kaunis, että kirjoita se omalla murtheella.

Ruokojärvi on havainnut, että ympäri maata olevassa opiskelijaporukassa murteiden käyttö vaihtelee.

– Opiskelukavereita on murrealueelta, mikä ei ole vahva. Heile on sitte tarttunu se murre mitä mie praataan. Sitte on Turusta kaveri, niin hän vettää turun murtheella. On se aikamoinen sekasikiö ollu se meänkin porukka. Mitä lievempi murre on, sitä helpommin se alkaa tarttuhmaan vaikka tämä meän perän murre.

Kotipaikka saa kuulua puheesta

Opiskelumaailmassa saati muunlaisessa ympäristössä murteen kuulumiseen ei aina suhtauduta avoimin mielin.

– Häätyy sanoa, että murtheilla puhumiseen ei kannusteta. Minusta ei kuulema tule ratio- tai telkkaritoimittajaa, kun murre kuuluu sieltä vaikka lukisin yleiskielistä sähkettä. Sanothan, että murre paistaa sieltä niin kovasti läpi. Mie toivoisin, että murteen puhumiseen kannustettais vähän enemmän eikä oltaisi niin allergisia lapin ja peräpohjolan murtheille. On mulle sanottu, että älä käytä sitä hoota niin paljon.

Sie voit laittaa hoon oikehaan paikhan, mutta laitappa se oikea nuotti siihen.

Maija Ruokojärvi

– Se pitää kuulua ihmisen puhheesta, että mistä sie olet pois. Jos itteä alkaa muuttahmaan kun muut haluaa, niin siinä vaiheessaa menhän methän ja kovasti.

Lapin murretta ei ole helppo matkia. Hoon paikka voi sattumalta löytyä, muttei välttämättä onnistu sittenkään.

– Kolarissa kuvathiin Napapiirin sankarit -elokuvaa. Periaatheessa näyttelijät puhuivat oikein siinä, mutta se nuotti puuttuu. Mediassa ei kauheasti meän murretta kuulekhan just sen takia, kun sitä on niin vaikea matkia. Sie voit laittaa hoon oikehaan paikhan, mutta laitappa se oikea nuotti siihen.