Euroryhmä hakee Kreikalle seitsemän miljardin siltarahoitusta

Kreikka tarvitsee väliaikaisrahoitusta, jotta se pystyy hoitamaan velkojaan ja selviää pakollisista menoistaan sen aikaa, kun kolmannesta lainaohjelmasta neuvotellaan.

Ulkomaat
Jeroen Dijsselbloem ja Mark Rutte.
Hollannin valtiovarainministeri ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem (vas.) 16. heinäkuuta Hollannin parlamentissa. Oikealla Hollannin pääministeri Mark Rutte.Bart Maat / EPA

Euroryhmä hakee Kreikalle seitsemän miljardin euron lyhytaikaista lainaa, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi torstaina.

Dijsselbloemin mukaan Kreikka pystyy maksamaan maanantaina erääntyvän lainaeränsä Euroopan keskuspankille ja rästinsä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, jos siltarahoitus järjestyy.

Hollannin parlamentin hätäistunnossa puhuneen Dijsselbloemin mukaan euroryhmässä on laaja yhteisymmärrys siitä, että IMF:n tulee olla mukana Kreikan kolmannessa lainaohjelmassa.

EU-komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi, että siltarahoituksesta on "periaatteellinen sopimus", joka viimeistellään huomenna perjantaina puoliltapäivin.

Saksan liittopäivät ottaa perjantaina kantaa siihen, kelpaavatko Kreikan kolmannelle lainaohjelmalle asetetut ennakkoehdot neuvottelujen aloittamiseksi. Liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut kannattavansa lainaohjelmaa.

Lähteet: Reuters, AFP