1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköä törsäämällä säästää lämmityksessä – vai säästääkö?

Yle kertoi tiistaina, että sammuttamalla turhaan päällä olevat sähkölaitteet kotitalous voi säästää kymmenistä euroista pariinsataan euroon vuodessa. Seurasi palauteryöppy, jossa todettiin, että hukkasähkö muuttuu lämmöksi eikä mene hukkaan. Tutkijan mukaan eri näkemyksille löytyy perusteita.

Kuva: Yle

Sähkö muuttuu lämmöksi.

Siten sähkölämmitteisessä talossa on aivan sama, sammuttaako television, muun viihde-elektroniikan ja lamput vai ei – niiden päällä pitäminenhän aiheuttaa sen, että niin ikään sähköllä toimivaa lämmitystä ei tarvita niin paljon.

Professori Matti Lehtonen Aalto-yliopiston sähkötekniikan laitokselta on hieman eri linjoilla väitteen kanssa.

– Totta on, että sähkölaitteet vapauttavat lämpöä huoneeseen. Eri asia on, tuleeko se tarpeeseen ja pystyykö sillä korvaamaan lämmityksen tarvetta.

Kaikki näkemykset ovat tavallaan oikeita.

Matti Lehtonen

Lehtonen viittaa siihen, pystyykö talon lämmitysjärjestelmä huomioimaan pienet, paikalliset muutokset lämmössä. Kesällä lämmitystä ei muutenkaan usein tarvita, joten hukkasähkö nostaa talon lämpötilaa ainoastaan turhaan.

Ovatko laitteet siellä, missä lämpöä tarvitaan?

Toinen Ylen tavoittamien asiantuntijoiden esittämä huomio hukkasähkön ja lämmön suhteesta on, että usein sähkölaitteet on sijoitettu siten, että niiden lämpö ei tule oikeaan paikkaan. Esimerkiksi lamput sijaitsevat usein korkealla huoneessa, jolloin lämpö karkaa katon kautta. Lastenhuoneessa turhaan päällä oleva televisio taas lämmittää nimenomaan lastenhuonetta, vaikka huoneen asukkaat olisivatkin jossain aivan muualla.

Sähkön muuttumista lämmöksi sivuttiin myös tiistaina julkaistussa kirjoituksessa sähkön tuhlaamisesta. Artikkelin tekovaiheessa valtion asiantuntijayrityksessä Motivassa pidettiin hieman outona ajatusta siitä, että joku jättäisi tarkoituksella laitteita päälle niiden lämpövaikutuksen takia.

Paljon riippuu siis lämmitysjärjestelmästä ja siitä, missä ja milloin hukkasähköä syntyy.

– Kaikki näkemykset ovat tavallaan oikeita, Lehtonen sanoo.