Märkä ja kylmä kesä on vaikeuttanut lintujen pesintää

Erityisen huonosti pesintä on mennyt saaristolinnuilla kuten lokeilla ja tiiroilla, kun kylmät säät ja kovat aallokot ovat jopa tuhonneet pesintöjä. Pohjois-Pohjanmaalla tulviminen ja korkeat vedenpinnat ovat vaikeuttaneet joidenkin lintujen pesintää.

luonto
kuikka
Utelias - kuikka on kuvattu SaimaallaTarja Lipsanen

Märkä ja kylmä sää on hankaloittanut joidenkin lintujen pesintää. Osalla kevätmuuttajista pesintä on myöhässä, koska linnut saapuivat Suomeen myöhemmin ja ravintoakin on ollut kylmän alkukesän vuoksi heikosti tarjolla. Kaikista eniten sää on kuitenkin vaikuttanut saaristolintuihin kuten lokkeihin ja tiiroihin, joiden pesintöjä kylmät säät ja kovat aallokot ovat saattaneet tuhota kokonaan.

Pohjois-Pohjanmaalla alkukesää on ollut poikkeuksellisen sateinen. Tämä on vaikuttanut myös paikallisten lintujen pesintään.

– Vedenpinnan nousu sisävesillä on haitannut monen linnun pesintää. Esimerkiksi kuikan pesinnöistä melkoinen osa on varmasti tuhoutunut vedenpinnan nousun vuoksi ja moni lintu on myös saattanut jättää sen takia kokonaan pesimättä, selittää BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Pikkulinnut säästyneet viime vuoden tuhoilta

Viime vuonna kylmät säät pilasivat pikkulintujen pesintöjä laajasti. Tänä vuonna samanlaista ongelmaa ei kuitenkaan pitäisi olla viileästä säästä huolimatta.

– Viime vuonna kävi niin, että tuli kylmät kelit juuri pahimpaan aikaan Juhannuksena, kun linnuilla on pieniä poikasia ruokittavana. Tänä vuonna pesinnät on viivästynyt viileän sään ja kosteuden vuoksi, mutta sellaista katastrofia tuskin on ollut, Toivanen kertoo.

BirdLife Suomi on kuitenkin huolissaan pääskyjen pesäpaikkojen tuhoamisesta. Esimerkiksi moni perinteinen räystäspääsky-yhdyskunta on tuhoutunut sillan tai rakennuksen korjauksen yhteydessä. BirdLifen mukaan korjaustyöt pitäisi ajoittaa pesimäajan ulkopuolelle, eikä pesimäpaikkoja saisi tuhota lopullisesti. BirdLife kerää nyt ihmisiltä havaintoja pääskyjen pesinnöistä sekä tuhotuista yhdyskunnista.