1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensiavun AC/DC-ennuste: kymmenen potilasta hakeutuu sairaalaan

Ensiapu Hämeenlinnassa keskussairaalassa on varautunut siihen, että AC/DC tuo kaupunkiin kymmenien tuhansien yleisön. 

terveys
Hoitaja puhdistaa haavaa potilaan jalkapohjassa.
Yle

Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu on varautunut keskiviikkoiseen superkonserttiin lisämiehityksellä. Riskikartoitusta varten vinkkejä on kysytty muun muassa Tampereelta, missä on kokemusta isoista tapahtumista.

– Tampereelta kertoivat, että Hämeenlinnan AC/DC -konsertin kokoisesta tapahtumasta on ehkä odotettavissa sairaalahoitoon kymmenisen potilasta. Itse mitoitin mahdollisen potilasmäärän suuremmaksi, kertoo ensiavun osastonhoitaja Tuija Salonsaari.

Yleensä suurissa yleisötapahtumissa sattuu kaatumisia, nyrjähdyksiä, hiertymiä ja teippauksia vaativia pieniä haavoja. Jos sää on aurinkoinen, niin hoitoon hakeutuu myös lämpöuupumuksesta kärsiviä.

Superkonserttia varten keskussairaala lisää henkilökunnan määrää.

Itse mitoitin mahdollisen potilasmäärän suuremmaksi.

Tuija Salonsaari

– Meillä on normaalisti kymmenen hoitajaa yössä, mutta keskiviikolle on lisätty illan ja yön hoitajamäärää kolmella, kertoo Salonsaari.

– Ensiavussa on lisäksi yksi lääkäri lisää, ja sittenhän meillä on keskussairaalassa takapäivystysjärjestelmä eli lisää lääkäreitä saadaan hälytettäessä paikalle.

Konsertin kokemukset analysoidaan tarkasti

Osastonhoitaja Tuija Salonsaari muistuttaa, että varautumissuunnitelmaa tarkennetaan vielä konserttiviikon alussa.

Itse konserttipaikalla on varauduttu ensihoitoon ja myös yksi lääkäri on paikalla. Konserttipaikalla on punaisen ristin väen lisäksi myös kaksi ambulanssia. Sairaalan ensiapu tekee yhteistyötä konserttipaikan hoitohenkilöstön kanssa.

– Sen perusteella uskotaan, että konsertti varmaan hoituu suurilta osin paikallisilla järjestelyillä.

Konsertti varmaan hoituu suurilta osin paikallisilla järjestelyillä.

Tuija Salonsaari

Salonsaaren mukaan keskussairaalassa on varauduttu nimenomaan konsertin jälkeiseen yöhön.

– Tietysti varaudumme siihen, että väkeä jää kaupunkiin.

Keskiviikkoisen konsertin kokemuksia hyödynnetään vastaavissa suurtapahtumissa. Salonsaari sanookin, että superkonsertti on ennakkotapaus, jonka perusteella analysoidaan tarkasti muun muassa se, miten tapahtumasta selvittiin.

Lue seuraavaksi