1. yle.fi
  2. Uutiset

AC/DC:n lyhyt oppimäärä – tässä 10+1 faktaa

Hämeenlinnassa 22. heinäkuuta esiintyvä australialainen AC/DC on maailman tunnetuimpia rockbändejä. Yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti jopa 200 miljoonaa kappaletta. Jos silti kaipaat vielä muistin virkistystä, millaisesta rokin ikonista onkaan kyse, päivitä itsesi tästä!

musiikki
AC/DC soittajat poseeraavat kameralle
AC/DC:n heinäkuun konsertti on kesän harvoja suuria yksittäisiä ulkoilmakonsertteja.AC/DC Press photo

Fakta 1 – Perustajajäsenet

Skotlannista Australiaan muuttaneet veljekset Malcolm ja Angus Young perustivat bändin jo vuonna 1973. Mukaan liittyivät basisti Larry van Kriedt, rumpali Colin Burgess ja laulusolisti Dave Evans, jonka Bon Scott korvasi jo vuonna 1974. Bon Scott kuoli tammikuussa 1980. Tilalle pestattiin Geordie –yhtyeen laulusolisti Brian Johnson. Kaikkiaan AC/DC:ssä on soittanut 20 miestä.

Fakta 2 – Bändin nimi

Malcolm ja Angus Young keksivät yhtyeen nimen heidän siskonsa huomattua ompelukoneen takaosassa vaihtovirtaa ja tasavirtaa tarkoittavan merkinnän AC/DC. Yhtyeen nimi lausutaan kirjain kerrallaan, muuta bändin kotimaassa heillä on myös lempinimi ”Acca Dacca”.

Fakta 3 – Studioalbumit

AC/DC on julkaissut 16 studioalbumia. Myydyin levy on vuonna 1980 julkaistu Back in Black. Sitä on myyty Jenkeissä 22 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti peräti 50 miljoonaa. Vain Michael Jacksonin Thriller on myynyt enemmän. Tuorein levy on viime vuoden marraskuussa ilmestynyt Rock or Bust.

Fakta 4 – Ikämiehiä

AC/DC:n nykyisen kokoonpanon vanhin jäsen on rumpali Chris Slade. Hän on 68-vuotias. Slade oli mukana bändissä jo vuosina 1989-1994. Laulusolisti Brian Johnson on täyttänyt 67 vuotta. Cliff Williams on 65 ja ainoa mukana oleva perustajajäsen Angus Young 60 vuotta.

Fakta 5 – Veljenpoika nuorin

Rock or Bust –kiertueen nuorin jäsen on 58-vuotias rytmikitaristi Stevie Young. Hän on Angus Youngin ja bändistä vetäytyneen Malcolm Youngin veljenpoika. Stevie Young liittyi bändiin syyskuussa 2014, mutta oli mukana yhtyeessä jo vuoden 1988 kiertueella.

Fakta 6 – Keikat Suomessa

AC/DC on keikkaillut Suomessa aiemmin 10 kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 1977. Ennen Hämeenlinnaa AC/DC on esiintynyt kahdeksan kertaa Helsingissä, kerran Turussa ja kerran Tampereella. Keikoista viimeisin oli Tampereella 1.6.2010. Hämeenlinnan konsertti tulee olemaan Suomen kaikkien aikojen suurin AC/DC-keikka. Yleisöä paikalle saapuu ainakin 52 000 henkeä.

Fakta 7 – Isot keikkahitit

Hämeenlinnan keikalla kuultaneen noin 20 AC/DC-biisiä. Niistä T.N.T. on levytetty jo vuonna 1975. Uusimmalta vuonna 2014 ilmestyneeltä Rock or Bust –levyltä luvassa lienevät Rock or Bust, Play Ball ja Baptism by Fire. Kantolassa kajahtanevat myös Back in Black (1980), Thunderstruck (1990), Hells Bells (1980) ja You Shook Me All Night Long (1980). Konsertin päättänee For Those About to Rock (We Salute You) (1981).

Fakta 8 – Kiertueen keikkalavat

Ennen Hämeenlinnaa AC/DC:llä on keikat Tanskan Roskildessa, Oslossa ja Tukholmassa. Suomen jälkeen yhtye suuntaa Varsovaan. Puolasta AC/DC suuntaa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, loppuvuodesta Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Yhtyeellä on Rock or Bust World Tour –kiertueella kolme esiintymislavaa. Hämeenlinnaan keikkalava ja muu kalusto saapuu Tanskasta.

Fakta 9 – Keikka-asut

Soolokitaristi Angus Youngin esiintymisasun, australialaisen koulupuvun ideoi hänen sisarensa Margaret. Laulusolisti Brian Johnsonin tavaramerkki on lippalakki, jota mies käyttää paitsi konserteissa, myös vapaa-aikanaan.

Fakta 10 – Kuuluisuuden merkit

AC/DC nimettiin Rock and Roll Hall of Famen jäseneksi maaliskuussa 2003. Syyskuussa 2000 yhtye sai oman laatan Hollywoodin Walk of Famella.

Fakta 10+1 – Lämppärikokemus

AC/DC hankki kokemusta suurista stadionkeikoista toimimalla lämppärinä muun muassa Kissille. Hämeenlinnassa AC/DC:tä lämmittelevät kotimainen Santa Cruz ja yhdysvaltalainen Vintage Trouble.

(Lähde: Wikipedia)

Lue seuraavaksi