1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapista maastopyöräilyn Mekka?

Lapin kansallispuistoihin on entistä vapaampi pääsy myös maastopyöräilijöillä, joilla ennen ei ollut puistoihin asiaa. Kansallispuistokummi ja Lapin ystävä "Peltsi" Peltola tietää maastopyöräilijöiden Etelä-Suomea myöten tarttuvan innokkaasti pyöräilymahdollisuuteen Lapin erämaissa.

urheilu
Pyöräilijöitä maastopyöräreitillä
Juuso Ritari / Metsahallitus

Yhä useammassa Lapin kansallispuistossa ollaan sallimassa maastopyöräily merkityillä reiteillä. Näitä ovat esimerkiksi Pyhä-Luosto, jossa osaa reiteistä kunnostetaan maastopyöräilyyn sopiviksi ja myös Lemmenjoen kansallispuistossa saa pyöräillä merkityillä reiteillä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa sallittuja reittejä on neljä ja uusia suunnitelmia on vireillä.

Tottakai ihmiset haluavat lähteä ajamaan uusiin paikkoihin.

Kansallispuistokummi Mikko "Peltsi" Peltola

Uusin on Ylläksen ja Levin matkailukeskukset yhdistävä reitti, joka kulkee osittain Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Kansallispuistokummi Mikko "Peltsi" Peltola ei pidä pyöräilyä kansallispuistoissa pahana.

– Kun minut valittiin kansallispuistokummiksi, niin toivoin voivani puhua juuri kansallispuistoissa pyöräilyn puolesta. Pyöräilyhän on jokamiehenoikeus ja rinnastettavissa hiihtoon ja kävelyyn metsässä.

Peltsi sanoo ihmetelleensä miksi ylipäätään pyöräily on ollut kansallispuistoissa kiellettyä.

– Se oli sitä aikaa, kun ei oikein tiedetty mitä maastopyöräily on. Nyt tiedetään, että se on lihasvoimilla tapahtuva retkeilymuoto. En näe mitään syytä, miksi maastopyöräily olisi kielletty alueilla, joilla muutenkin kuljetaan ja jo valmiilla reiteillä.

Peltsi korostaa, että maastopyöräilyä ei harrasteta koskemattomassa metsässä.

– Se vaatii aina joko polun tai jonkun valmiin reitin.

Tulijoita olisi

Lapin kesämatkailuun on pitkään etsitty uusia houkuttimia. Peltsi uskoo, että ellei maastopyöräily nyt ihan sitä pelastaisikaan, niin ainakin se olisi hyvä piristys ja uusi vaihtoehto Lapin kesätarjontaan.

Maaston epätasaisuus ja tekninen haaste ovat juuri sitä, mitä maastopyöräilijä kaipaa.

Mikko "Peltsi" Peltola

– Tiedän tältä heittämältä kymmenen tuttua, jotka aikoivat matkailla kesän aikana Saariselällä. Maastopyöräilyn suosio on kovasti kasvussa, joten sitä kyllä kannattaisi käyttää kesämatkailun piristysruiskeena. Tottakai ihmiset haluavat lähteä ajamaan uusiin paikkoihin.

Maastopyöräily kansallispuistoissa mahdollistaa myös pitemmät reitit.

– Rauhallisella maastopyöräilyllä tuommoinen kuudenkymmenen, jopa sadan kilometrin päiväreissu on ihan mahdollinen. Silloin näkee enemmän, Peltsi sanoo.

Kansallispuistojen haastavat maastot eivät eivät suinkaan ole maastopyöräilijälle este eivätkä hidaste, vaan haaste.

– Pienet polut, pitkokset, juurakot, kalliot, ylä- ja alamäet... Maaston epätasaisuus ja tekninen haaste ovat juuri sitä, mitä maastopyöräilijä kaipaa, kansallispuistokummi ja innokas maastopyöräilijä Peltsi Peltola vakuuttaa.

Lue seuraavaksi