Lasinpuhaltajat etsivät ympäri maailmaa, kunnes löysivät lasiuuninsa Italiasta

Lasinpuhallusstudio ei voi toimia ilman uunia. Kun lasinpuhaltajat Marjut Numminen ja Aino Vilpas perustivat oman studion Hämeenlinnaan, niin sopiva uuni vanhaan makasiinirakennukseen tilattiin Italiasta asti.

Kotimaa
Näkymä lasinpuhallusstudion myynti- ja näyttelytilaan
Tiina Kokko / Yle
Kaksi lasinpuhaltajanaista lasihytissä

Italialaisen lasiuunin piti päästä perille Suomeen ja Hämeeseen jo hyvissä ajoin kesäkuussa, mutta rahti viipyi matkalla. Hämeenlinnalaiset lasinpuhaltajat Marjut Numminen ja Aino Vilpas pääsivät lämmittämään uunia vasta kesä-heinäkuun vaihteessa.

Numminen ja Vilpas puhalsivat aiemmin lasia Riihimäellä, mutta siirsivät Soda Shop Design -yrityksensä Hämeenlinnaan omaan studioon elämystapahtumien ja liiketoiminnan laajenemisen myötä.

Miksi lasiuuni oli hankittava juuri Italiasta?

– Oikeastaan alkuperällä ei sinänsä ollut merkitystä, kun aloimme etsiä uunia. Tutkimme läpikotaisin ympäri maailmaa, mistä löytyisi meille sopiva uuni, ja se löytyi Italiasta. Tämä käyttää erilaista teknologiaa kuin mitä muut alan vastaavat uunit. Tässä oli energiatehokkuus ihan eri luokkaa kuin muissa, Marjut Numminen kertoo.

Numminen arvelee, että heidän lasiuuninsa kuluttaa energiaa saman verran kuin ison ravintolan keittiö. Se on vähemmän kuin aiemmat uunit.

Uunin lämmitys: 30 astetta tunnissa

Nyt lasiuuni on vihdoin rantautunut Hämeenlinnaan. Se on asetettu lasinpuhallusstudion lasihytin toiseen päähän ja siellä se hohkaa lämpöään yhdessä trummeliuunin eli jälleenlämmitysuunin kanssa koko studioon.

Näkymä lasinpuhallustudion tuotteisiin ja näkymään
Tiina Kokko / Yle

– Lasiuunissa on reilut 1 100 astetta. Silloin lasi on sulaa ja sellaista hunajamaista massaa, kuvailee Aino Vilpas ja selittää, että esikäsitelty lasimassa Hämeenlinnaan saadaan Ruotsista.

Uuni oli lämmitettävä puhalluskuntoon hellästi. Ihan ensimmäiseksi oli kuitenkin tehtävä tarvittavat sähköliitäntätyöt.

– Sen jälkeen uunia lämmitettiin hyvin hitaasti. Itse asiassa sitä lämmitettiin 30 astetta per tunti huoneenlämmöstä 1 100 asteeseen.

Uunia käytettiin jopa 1 200 asteessa, jotta uunin keraamisista osista poistuu varmasti kaikki kosteus.

Mitä yhteistä hammaslääkärin kanssa?

Kaksi lasinpuhaltajanaista
Aino Vilpas (vas.) ja Marjut Numminen.Tiina Kokko / Yle

Soda Shop Designin lasinpuhaltajat pääsivät puhaltamaan ensimmäiset lasinsa heinäkuun puolenvälin kynnyksellä. Lasinpuhaltaminen tarkoittaa muun muassa ahkeraa pillin pyöritämistä.

Lasinpuhaltajilla ja hammaslääkäreillä on muuten yhteinen "ammattitauti". Peukalon ja etusormen välinen lihas kipeytyy helposti. Toiselle sen aiheuttaa pillin pyörittäminen ja toiselle poran piteleminen.

Nummisen ja Vilppaan lasinpuhallusstudiossa ei kuitenkaan puhalleta pelkästään lasia. Sieltä löytyvät lasihytin lisäksi tilat myymälälle ja näyttelyille. Kaksikko järjestää myös elämystapahtumia.