Porošenko malesialaiskoneen alas ampujille: Rangaistus on väistämätön

Malaysia Airlines lento MH17 oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se räjähti Ukrainan ilmatilassa vuosi sitten. 298 ihmistä kuoli.

Alasammuttu matkustajakone
Ukrainalaisia muistamassa lentoturman uhreja Hollannin suurlähetystön edustalla Kiovassa perjantaina.
Ukrainalaisia muistamassa lentoturman uhreja Hollannin suurlähetystön edustalla Kiovassa perjantaina.Roman Pilipey / EPA

Ukrainan presidentti Petro Porošenkon mielestä malesialaiskoneessa kuolleita on kunnioitettava rankaisemalla niitä, jotka ovat syyllisiä koneen tuhoamiseen. Tänään perjantaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainan konfliktialueen yllä.

– On moraalinen velvollisuutemme varmistaa reilu rangaistus niille, jotka syyllistyivät koneen alas ampumiseen. Tämä rikos edustaa uhkaa koko kansainväliselle yhteisölle, Porošenko sanoi.

– Murhaajien pitäisi tietää, että rangaistus on väistämätön.

Porošenko toisti tukensa kansainvälisen YK-tuomioistuimen perustamiseksi ja syyllisten tuomitsemiseksi tuomioistuimessa. Venäjän presidentti sanoi eilen torstaina, että YK- tuomioistuimen perustaminen olisi ennenaikaista ja haitallista.

Presidentti Petro Porošenko toisti myös syytöksensä, että Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset räjäyttivät matkustajakoneen. Hänen mukaansa kapinalliset saivat maasta ilmaan ammutun BUK-ohjuksen Venäjältä.

– Se ei olisi tapahtunut ilman naapurivaltiomme osallistumista, ilman korkeimman poliittinen ja sotilaallisen johdon suoraa määräystä, Porošenko sanoi.

Venäjä keiltää tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisia tai varustavansa heitä. Malaysia Airlines lento MH17 oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se räjähti ilmassa. 298 ihmistä kuoli.

Lähteet: AFP