Kehitysvammainen golffari Ville Lipsanen matkalla maineeseen – "Kun edistyy golfissa, puhe ja liikkuminenkin paranevat"

Liki sata suomalaista urheilijaa on lähdössä kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoihin. Kisat Los Angelesissa alkavat heinäkuun viimeisellä viikolla.

urheilu
Ville Lipsanen keskittyy puttiin Kerigolfin viheriöllä.
Ville Lipsanen keskittyy puttiin Kerigolfin viheriöllä.Yle, Pekka Havukainen

Suomen Sisujengissä Los Angelesin Special Olympics -maailmankisoissa on Itä-Suomesta neljä judokaa, Pirjo ja Piia Komppa Mikkelistä sekä Merja Eskelinen Kuopiosta ja Mikko Niskanen Siilinjärveltä. Beach volleytä pelaa Antti Remes Kiuruvedeltä. Golfia Sisujengissä pelaa jo kolmatta kertaa savonlinnalainen Ville Lipsanen, Shanghain kisojen pronssimitalisti. Itseluottamusta kokeneella kisaajalla on.

– Minä nyt pelaan hyvin ja teen birdieitä, pareja ja eagleja. Hole in onekin onnistuu, Ville Lipsanen sanoo nauraen.

Nyt 28-vuotiaan Ville Lipsasen golf-harrastus alkoi alle kymmenvuotiaana isän mukana. Pelikaverina on myös vanhempi veli. Tie on ollut pitkä.

– On käännetty monta kiveä ja kantoa, mutta onneksi on hyviä ystäviä täälläkin Kerimaassa. Tämä on koko perheen harrastus ja Villen ehdoilla mennään hyvin paljon. Katsotaan Villen parasta, että mihin asti nyt päästään, kertoo Villen isä ja valmentaja Arto Lipsanen.

Mainetta myös omalle urheiluseuralle

Kotiseuralle Kerigolfille edustusurheilija on arvokas. Nyt tarjolla on ammattivalmentajan apua.

– Totta kai on kiva olla yhteistyössä semmoisen urheilijan kanssa, joka on menossa olympialaisiin. Ville on iloinen tyyppi ja tosi kilpailuhenkinen ja seuralle ihan parasta mainosta, sanoo golfopettaja Tuomas Sistonen. Sistonen odottaa jännityksellä hyviä tuloksia, koska Villellä on hyvä tekniikka ja kunto. Valmentajalle erityisurheilijan valmentamisessa on kuitenkin erityisiä haasteita.

– Ehkä vähän sama kuin nuorten urheilijoitten kanssa, että keskittymisen kanssa tehdään töitä. Valmentajan on oltava tarkkana, että onko Ville vielä keskittyneessä tilassa vai ovatko ajatukset jo jossain muualla, Tuomas Sistonen tarkentaa.

Peli tekee hyvää erityisurheilijalle

Valmentautuminen ja kilpaileminen on erityisurheilijalle paljon muutakin kuin urheilua. Se on terapiaa.

– Aina, kun Ville on mennyt eteenpäin, niin hän on mennyt eteenpäin golfissa, puheessa ja liikunnallisesti. Kun edistystä tulee, niin sitä tulee joka paikassa. Ville on omatoiminen ja itsenäinen ihminen, jota vanhemmat käyvät tukemassa joka päivä, Arto Lipsanen kertoo.

Kokemusta ja saavutuksia Villellä on. Shanghain Special Olympics -maailmankisoissa hän saavutti pronssia ja Ateenassa neljännen sijan. Tanskan MM-kisoissa Ville oli yhdestoista. Silti Los Angelesin kisa jännittää.

– Jännittää, mutta isää jännittää vielä enemmän, Ville Lipsanen tunnustaa.