Hyppää sisältöön

Kalastaja joutuu lähtemään Vanajavettä edemmäs kalaan pysyäkseen leivässä

Ammattikalastaja Jani Niemistä ei kesäinen Vanaja elätä. Päivittäiseen kuhasaaliiseen saattaa liittyä roskakalaa yli kaksisataa kiloa. Kalatalousneuvoja ei ole lukemista yllättynyt, mutta sanoo, ettei hoitokalastus välttämättä muuttaisi asiaa.

Kuva: Arja Lento / Yle

Vanajavesi houkuttaa kesäänsä viettäviä. Ahtikin suo antejaan, mutta ammatikseen kalastava Jani Nieminen ei kesäisestä Vanajavedestä paljon perusta. Kuusi vuotta ammattikalastusta harjoittanut Nieminen kalastaa kesäisin Pielisellä.

Ympärivuotinen kalastus ei Vanajavedellä onnistu.

Jani Nieminen

– Vanajaveden tilanne on kaksijakoinen, kylmän veden aika on tosi hyvä, mutta lämpöisen veden aika mahdoton. Jos nyt laittaa kuhaverkot veteen, niin mukana seuraa vähintään toista sataa kiloa roskakalaa. Ja sitä tulee sadasta kilosta jopa kolmeen sataan kiloon päivässä. Ympärivuotinen kalastus ei Vanajavedellä onnistu, kertoo kalastaja Jani Nieminen.

– Tämmöistä se Vanajavedellä ollut kuulemma aina. Kolmesta neljään kuukautta vuodesta jää kalastamatonta aikaa, jollei lähde muualle kalastamaan. Kyse on muutamista kuukausista lämpimän veden aikaan. Tilanne paranee huomattavasti syyskuussa kun roskakalan määrä vähenee dramaattisesti, sanoo Nieminen.

Hoitokalastusta vai ei?

Vanajaveden hoitokalastuksesta on toki puhuttu aiemminkin. Mutta sen hyödyllisyyttä on vaikea näyttää toteen. Vanajavesi on suuri vesialue ja hoitokalastusta pitäisi tehdä todella paljon. Eikä siltikään olisi takuita, että tilanne roskakalan suhteen muuttuisi.

– Ei voi sanoa olisiko hoitokalastuksella kalalajien suhteen dramaattista merkitystä, mutta kyllä se veden laatuun vaikuttaisi. Kaikista hulluinta tässä on se, että joudun pistämään roskakalan takaisin veteen. Eihän se sinne tietenkään kuuluisi, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole. Väkisinhän se veden laatuun vaikuttaisi, kun ravinteita olisi siellä vähemmän, sanoo Nieminen.

Jani Nieminen on ollut asiasta yhteydessä muun muassa Vanajavesikeskukseen, mutta vielä ei yhteistä säveltä ole löytynyt.

Kaikista hulluinta tässä on se, että joudun pistämään roskakalan takaisin veteen.

Jani Nieminen

– Voisin itse tuoda sitä kalaa pois vietäväksi, mutta en tiedä onko puutetta rahasta vai innostuksesta, sanoo Nieminen.

Kalatalousneuvoja Petri Mäkinen ProAgria Hämeestä tunnistaa ongelman suuruuden, mutta ei kannata hoitokalastuksen aloittamista Vanajavedellä.

– Vanajavesi on niin suuri, että roskakalan määrä laskettaisiin kymmenissä tai sadoissa tonneissa. Rysäkalastuksella se olisi mahdoton savotta. Jokunen vuosi sitten kävin laittamassa Vanajaan hoitokalastusrysän ja seuraavana päivänä kävin katsomassa tilannetta. Roskakalaa siellä oli vapaasti arvioiden kahdesta kolmeen tonnia, kertoo Petri Mäkinen.

Hoitokalastus tuskin muuttaisi nykytilannetta mihinkään.

Petri Mäkinen

– Ammattikalastajan kannalta paremmin kuha alkaa uida verkkoon vasta syksyllä. Kesä on enemmän vapakalastajien kulta-aikaa. Hoitokalastus tuskin muuttaisi nykytilannetta mihinkään. Yleensä käy niin, että jos järvestä otetaan joku kalalaji pois, niin yleensä joku särkilaji sen sitten täyttää.

– Minusta tilanne on sillä tavalla hyvä, että Vanajavesi tuottaa itse kuhaa ja sitten on petokaloja jotka niitä särkikaloja syövät. Sulkava tosin saattaa kasvaa kooltaan niin isoksi, ettei sieltä kohta löydy niitä syöviä petokaloja, sanoo kalatalousneuvoja Petri Mäkinen.

Vesijärvestä mallia?

Lahden Vesijärvellä hoitokalastustoimet ovat tuottaneet selvää parannusta.

– Olen tietysti kuulopuheiden varassa, mutta alueen kalastajat ovat kertoneet, että esimerkiksi siikakanta on tullut oikein hyväksi ja kuhien kokokin on kasvanut. Ainakin näiden kommenttien perusteella hoitokalastuksesta on ollut selkeää hyötyä, sanoo Jani Nieminen.

Kalatalousneuvoja Petri Mäkinen arvelee että Vesijärven suhteen jätevesien laskun lopettamisella on ollut hoitokalastusta suurempi rooli Vesijärvellä.

Mutta onko Vanajaveden laatu parantunut?

–,Jos verrataan tilannetta vuosikymmenten taakse, niin kyllä tilanne on parantunut huomattavasti. 1970-luvulla reittivesiosuudella oli paikkoja, jossa oli uintikieltojakin voimassa. Parempaan päin mennään koko ajan, muistuttaa Petri Mäkinen.

Ammattikalastaja Jani Nieminen on eri mieltä.

– Aina sanotaan, että Vanajaveden laatu on parantunut, mutta minusta se on pysynyt aika samanlaisena. Olen kuuden vuoden ajan liikkunut Vanajavedellä melkein koko ajan enkä ole hirveästi eroa huomannut. Ei veden laatu ole tosin huonontunutkaan, sanoo Nieminen.