1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sauna kuuluu etenkin kesään – "Kun heittää lauteille maate ja nakkaa sääret seinälle, niin siinä se vasta nautinto on"

Suomalaiset ovat saunojakansaa. Sauna lämpiää usein, varsinkin jos se on järven rannalla. Pikainen hiekkarantagallup paljastaa, että kainuulaisten joukosta löytyy varsinaisia himosaunojia.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Sauna on monelle suomalaiselle pyhä. Takavuosina sauna rakennettiin usein ensimmäisenä, vasta sen jälkeen ryhdyttiin rakentamaan itse taloa. Saunassa on synnytty, peseydytty ja hoidettu sairauksia. Saunan merkityksestä kertoo muun muassa se, että Suomeen perustettiin erityinen saunomista vaaliva Suomen Saunaseura (siirryt toiseen palveluun) liki 80 vuotta sitten.

Saunominen kuuluu etenkin kesään. Pikainen hiekkarantagallup Vaalasta paljastaa, että kainuulaiset lämmittävät saunan vähintään kaksi kertaa viikossa. Useimmiten sauna lämpiää keskiviikkoisin ja lauantaisin.

– Rantasaunahan se paras on, mutta kun aina ei ole rantaa, niin pitää kylpeä sitten omakotitalon saunassa. Puulla se lämpiää, enkä muuta, niin kauan kuin pystyn puita tekemään. En tykkää sähkösaunasta, liian kuiva on se löyly, vaalalainen mies kertoo nauraen.

Puusaunassa löylyt ovat miehen mukaan parhaimmillaan, kun lämpötila on 70 astetta. 80 astettakin menee, mutta silloin saunassa on jo vähän kuuma. Samaa mieltä on rupatteluun osallistunut nainen.

– Se on laskenut iän myötä se lämpö. Ennenhän mittarin piti olla sadassa ennen kuin mentiin lauteille. Tunnelma saunassa on kyllä nautittava, ja kun heittää vielä lauteille maate ja nakkaa sääret seinälle, niin siinä se vasta nautinto on, nainen vakuuttaa.

Miehen mukaan saunomiseen kuuluisi myös vasta, mutta sitä ei tule aina tehdyksi, koska sauna voi sotkeutua. Sauna lämpiää varmasti myös tänä viikonloppuna. Varmoja saunomispäiviä ovat keskiviikko ja lauantai.

Rantasaunan löylyt ovat mukavan kosteat

Vaalalaisella hiekkarannalla vastaan astelee myös varsinainen himosaunoja. Sauna lämmitetään kesällä jokaisena päivänä.

– Meillä on ihana rantasauna. Sitä on mukava lämmitellä, eikä sinne tule vettä, vaan se otetaan järvestä. Parasta siinä on hyvä ilmanvaihto. Siellä ei tule tukala olo, vaan löylyt ovat mukavan kosteat. Ja onhan se vielä nuorimman poikani piirtämä, nauravainen nainen kertoo.

Rantasaunan piipusta tupruttaa savua. Arkistokuva. Kuva: Anssi Lepikko / Yle

Rantasaunan piirtänyt nuorimies myhäilee vieressä tyytyväisenä. Myös hänen mielestään saunassa on hyvät löylyt. Oma sauna ei kuitenkaan ole yhtä ahkerassa käytössä, se lämmitetään vain pari kertaa viikossa.

– Sähkösaunassahan ei ole kovin häävit löylyt. Kyllä se rantasauna on parempi. Onneksi pääsemme aika useasti käymään Oulujärven rannalla, joten myös rantasaunominen onnistuu.

Saunomiseen liittyy perheessä myös tiettyjä kesärituaaleja. Uiminen aloitetaan saunasta käsin heti, kun Painuanlahti sulaa ja vesi on tarpeeksi korkealla.

– Uiminen lopetetaan vasta, kun vesi on taas niin matalalla, että ottaa pohjakosketuksen. Ja kyllähän se on mukava istuskella siinä pihapiirissä saunomisen jälkeen, ei tule semmoisia jälkihikiä, nainen naurahtaa.