Saimaan pohjasta paljastuu uusia muotoja – tiedot ovat paikoitellen yli sata vuotta vanhoja

Saiman pohjan kaikuluotaus on tuonut merkittävää uutta tietoa Saimaan pohjan muodosta. Vielä käytössä olevat Saimaan pohjan syvyystiedot ovat paikoitellen jopa yli sata vuotta vanhoja.

liikenne
Monikeilainalus kaiku Joutsenossa
Mikko Savolainen/Yle

Saimaan pohjan kaikuluotaus on tuonut merkittäviä tarkennuksia Saimaan pohjan muodosta ja kivistä. Parhaillaan syväluotauksia tehdään Saimaan eteläosassa Lappeenrannan Joutsenon edustalla sekä Etelä-Savossa Puumalan sekä Sulkavan alueella.

Veden syvyystiedot tarkentuvat erityisesti laivaväylien ulkopuolisilla alueilla, joista on löydetty muun muassa merikartoista puuttuvia kareja ja kallioita.

Veden pohjan keilauksia Meritaito oy tekee Liikennevirastolle kahdella monikeila-aluksellaan. Kaiku-alus on parhaillaan Lappeenrannan Joutsenon edustalla ja Keila-alus Puumalan edustalla. Lisäksi mukana on neljä pienempää alusta.

Nykyiset tiedot jopa vuosikymmeniä vanhoja

Nykyisin käytössä olevat Saimaan pohjan syvyystiedot ovat paikoitellen jopa yli sata vuotta vanhoja. Viime vuosien aikana Saimaan pohjaa on kartoitettu uuden teknologian avulla. Tänä vuonna kartoitus jatkuu marraskuulle saakka. Silloin Saimaa on kartoitettu lukuun ottamatta Varkaus–Savonlinna ja Varkaus–Leppävirta -osuuksia sekä Punkaharju ja Puruveden alueita. Pyös Pielinen Pohjois-Karjalassa odottaa kartoittamistaan.

Uudet tiedot Saimaan vedenpohjan muodoista saadaan aikanaan GPS-pohjaisiin karttoihin ja merikortteihin.