Hiirtä etsitty Finnairin lennolla ennenkin – sitkein matkusti kyydissä viikon

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu toimi Finnairin lentokapteenina vuonna 2008, kun matkustaja ilmoitti nähneensä rotan. Kiihkeiden etsintöjen tuloksena selvisi, että rotta olikin hiiri, mutta ansaan sitä ei saatu. Vikkelä matkustaja näyttäytyi koneessa aina lentoasemilla.

Kotimaa
MD-11-lentokoneen matkustamo. Sinisellä kankaalla verhoiltuja penkkejä, joissa valkoinen niskatuen liina.
Yle

Liikenteen turvallisuusviraston ilmailujohtajan mukaan Finnairin maanantaisen Shanghain lennon hiirihavainto on harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen. Poikkeuksellista on kuitenkin Kiinan viranomaisten tapa pistää kone karanteeniin kokonaiseksi vuorokaudeksi.

– Kyseessä voi olla joko turvallisuus- tai hygienianäkökulma. Emme kuitenkaan tiedä millä perusteella kone on maadoitettu, Henttu sanoo.

Selvää ei ole myöskään, mikä viranomainen koneen 24 tunnin mittaisen seisottamisen takana oli. Vakavammissa häiriötapauksissa lentoyhtiön kotimaan ilmailuviranomaisten olisi kuulunut saada tietoa tapauksesta, mutta hiiriepäilyssä kiinalaiset toimivat omin päin.

– Kyllä seuraukset ovat olleet aikamoiset. Ei tämä edes ole sellainen asia, joka edellyttää raportointia Trafille, Henttu toteaa.

Delhin rotta kutistui hiireksi

Pekka Hentun oman lentäjäuran sitkein matkustaja havaittiin Delhin lentokentällä seitsemän vuotta sitten. Finnairin MD-11 –kone oli vielä maassa, kun business-matkustaja ilmoitti nähneensä koneessa rotan.

– Oltiinkin onnekkaita, että se sitten nähtiin. Se olikin pienen pieni hiiri. Jos se olisi ollut rotta, niin tuskin oltaisiin lähdetty, Henttu muistelee.

Isot jyrsivät muodostavat lentämiselle jonkinlaisen riskin. Ainakin yhden kerran jyrsijöiden tiedetään aiheuttaneen pienkoneonnettomuuden. Tuolloin Saksassa sattuneessa tapauksessa polttoaineen syöttö häiriintyi jyrsinnän tuloksena.

Finnairilaisille Delhin hiiren etsintä tuotti päänvaivaa pidemmäksikin aikaa. Finnairin tekniikka mietti omalta osaltaan, miten hiirestä pääsisi eroon. Aina lentojen välissä matkustajaa etsittiin. Välillä se myös näyttäytyi. Viikon lentämisen jälkeen hiiri teki kohtalokkaan virheen, joka päättyi kuolemaan.