1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taksien käyttö vähentynyt rajusti: talouden alamäki rokottaa tolpalla

Monin paikoin pudotusta on tullut viime vuosien aikana jopa viidennes ja koko maassa reilusti yli 15 prosenttia. Samaan aikaan taksilupien määrää on lisätty varsinkin kaupungeissa.

Kotimaan uutiset
Takseja jonossa kesäyönä Kuopion torilla
Sakari Partanen / Yle

Mikko Jääskeläinen on ajanut taksia Kuopiossa parikymmentä vuotta ja hänellä on kyytien määrästä selvä näkemys.

– Alas on selvästi tultu. Automäärä on kasvanut, alueita on yhdistelty ja ehkä ravintolassa käyminenkään ei ole nyt sellainen pop-juttu.

Savon Taksidata Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Immonen on juuri saanut valmiiksi uusimmat tilastot Kuopion ja Siilinjärven tilanteesta.

Vuonna 2012 alueella oli 420 000 autotilausta, tänä vuonna jäädään 350 000:een.

– Lasku on ollut huomattava. Taloustilanne vaikuttaa siihen, samoin se, että ihmiset säästävät mielellään monista arjen pienistä luksusasioista.

Uusia taksilupia supistuville markkinoille

Kuopion ja Siilinjärven alueella on tällä hetkellä kaikkiaan 170 taksia. ELY-keskus myönsi supistuville markkinoille hiljattain runsaasti uusia lupia.

– Vaikka meillä kyytien määrä vähenee koko ajan, vanhoja lupia jaettiin tänä vuonna uudestaan yhdeksän ulos, joten meillä automäärä kasvoi.

Immonen sanoo, että ajat ovat haastavat ja autolijat kilpailevat nyt verisesti kyydeistä.

Toissa vuonna tehty Kuopion ja Siilinjärven yhteisaluepäätös on kuitenkin selvästi parantanut palvelua.

– Nyt Siilinjärven ja Kuopion autot saavat ajaa koko tällä alueella. Kalustoa pystytään paremmin ohjaamaan sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan.

Inva- ja lentokenttäkyydit ykkösluokassa

Aiemmin paljon nurinaa aiheuttaneet lentokenttäkyydit Kuopion lentokentälle ja takaisin hoidetaan entistä sujuvammin, samoin invalidikyydit.

Siellä vallitsee ikään kuin tasaisempi kurjuus

Timo Koskinen

– Ne ovat meillä ykkösprioriteetissa, samoin Kelan suoramaksukyydit. Ne kaikki pystytään tarjoamaan ensisijaisesti mahdollisimman hyvin.

Immonen kehuu muutenkin Savon Taksidatan palvelutasoa.

– Asiakas soittaa helposti jo 10 minuutin kuluttua tilauksesta, että eikö se auto jo tule. Se kertoo osaltaan siitä, että taajama-alueella taksi tulee hyvin nopeasti.

Syrjäseuduilla "tasaisempi kurjuus"

Suomen Taksiliitosta arvioidaan, että koko maassa pudotusta vuoteen 2012 verrattuna on kertynyt taksien käytössä tähän mennessä reilusti yli 15 prosenttia. Lasku on jatkunut edelleen myös tänä vuonna viime vuoteen verrattuna muutamalla prosentilla.

Taksiliiton hallintopäällikkö Timo Koskinen sanoo, että taksien käyttö kuvastaa vahvasti talouden yleistä alavirettä.

Syrjäseuduilla linja-autoliikenteen yhä kiihtyvä alasajo tasoittaa jonkin verran taksien yleistä käytön vähenemistä, samoin koulukyytien ja Kelan kustantamien ajojen sekä sairaalakyytien suuri määrä.

– Siellä vallitsee ikään kuin tasaisempi kurjuus, Taksiliiton Koskinen sanoo.

Kaikkiaan Suomessa on 10 000 taksia.