1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Ruotsi on päättänyt osallistua Kreikan väliaikaisrahoitukseen

Kaikki Ruotsin valtiopäiväpuolueet paitsi vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit tukivat lyhytaikaisen lainan myöntämistä Kreikalle.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Ruotsi on päättänyt osallistua Kreikan väliaikaisrahoitukseen, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Euroryhmä haluaa antaa Kreikalle seitsemän miljardin euron lyhytaikaisen lainan, jotta se pystyy maksamaan maanantaina erääntyvän lainaeränsä Euroopan keskuspankille ja rästinsä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Ruotsin EU-valiokunta on antanut vihreää valoa hätälainalle tänään perjantaina. Ruotsi ei kuulu euromaihin, mutta suurin osa valtiopäiväpuolueista kannatti väliaikaisrahoitukseen osallistumista.

– Me emme vaaranna ruotsalaisten veronmaksajien rahoja. Siksi voimme osallistua, valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo.

EU-komissio ja ministerineuvosto ovat yhteisessä lausunnossa luvanneet, että euromaihin kuulumattomat maat saavat omansa takaisin, vaikka Kreikka ei pystyisi maksamaan lyhytaikaista lainaansa. Laina myönnetään Euroopan rahoituksen vakausmekanismista (ERVM), johon kaikki EU-maat kuuluvat.

Kaikki Ruotsin valtiopäiväpuolueet paitsi vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit tukivat Kreikan väliaikaisrahoitukseen osallistumista.