Maaria kokkaa täysin kalorittomia kakkuja

Maaria Salmisen luomukset näyttävät todellisilta sokeripommeilta, mutta kiloja ne eivät kartuta. Korutaituri haluaa tuoda töillään ennen kaikkea iloa elämään.

ilmiöt
Pinneissä kiinni massasta tehdyt donitsit.
Anssi Lepikko / Yle
Kakkupalakorvakorut.
Anssi Lepikko / Yle

Jyväskyläläinen Maaria Salminen on koulutukseltaan vaatetusalan artesaani, mutta korutyöt ovat vieneet nuorta naista viime vuodet. Toinen toistaan värikkäämpiä kakkupala-, jäätelöpuikko-, karkki-, hedelmäviipale- ja hampurilaiskoruja alkoi syntyä marraskuussa 2011.

– Löysin vanhasta 1980-luvun käsityölehdestä kuvia Cermit-massasta tehdyistä eläimistä ja englanninlakuista. Kaverini oli ulkomailla nähnyt myös kakkukorviksia ja halusi, että teen hänelle sellaiset. Lähdin testailemaan ja sitten se lähti niin sanotusti lapasesta, kuvailee Salminen korutyönsä alkutaivalta.

Kotona vallitsee korukaaos

Salminen valmistaa koruja kotonaan ja työ on vallannut huushollista yhden huoneen täysin. Korut syntyvät uunissa kovetettavasta massasta.

– Kotona on jatkuva luova kaaos. Yritän aina välillä siivota, mutta olen enemmän keskittynyt tekemiseen. Kyllä telkkarin ääressäkin tulee liimailtua ja pakkailtua ja uuni on kovassa käytössä. Paistan koruja puolisen tuntia sadan asteen lämpötilassa.

Salmisen mukaan yhden naisen korupaja ei pyörisi ilman sosiaalista mediaa ja verkkokauppaa. Markkinoilta jalansijan saaminen on edellyttänyt myös paljon konkreettista jalkatyötä.

– Alkuun kävin paljon messuilla ja tapahtumissa. Olen yrittänyt myös hioa korujen ulkoasua niin, että se on mahdollisimman siisti ja jokainen koruhan on yksilöllinen.

Positiivisia ajatuksia

Korutaitajan mukaan asiakkailta tulee paljon toiveita malleihin liittyen ja kokeilemalla syntyy jatkuvasti uusia muotoja ja väriyhdistelmiä.

– Ideoita tulee ihan koko ajan ja pitäisi kyllä keskittyä tekemään enemmän tiettyjä koruja sarjana, mutta aina ei malta.

Salminen toivoo, että hänen korunsa voisivat tuoda iloa ja jopa lohdutusta välillä harmaan arjen keskelle. Erityisesti sokerinnälkäisille herkkukorut ovat kaloriton vaihtoehto.

– Toivon, että näistä tulee erityinen ja iloinen olo. Kun vilkasee peiliin, niin voi ajatella, että ai niin, mullahan on kakut korvissa! Itse eläisin pelkästään makeilla ja kakuilla, mutta sehän ei ole terveellistä, nauraa Salminen.

Maaria Salmista Yle Keski-Suomelle haastatteli Mikko Maasola

Korvakoruja.
Anssi Lepikko / Yle
Tuuttikorvakoruja.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakoruja.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakorut.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakorut.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakorut.
Anssi Lepikko / Yle
Kakkupalakorvakorut.
Anssi Lepikko / Yle
Hampurilaiskorvakoru.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakorut.
Anssi Lepikko / Yle
Pinneissä kiinni massasta tehdyt donitsit.
Anssi Lepikko / Yle
Korvakorut
Anssi Lepikko / Yle
Koruja myymälässä.
Anssi Lepikko / Yle